Jdi na obsah Jdi na menu
 


konopice širolistá

21. 3. 2024

Galeopsis ladanum L. – konopice širolistá

[syn. Ladanella ladanum (L.) Pouzar et Slavíková]

Jednoletá bylina s tenkým, jednoduše větveným kořenem. Lodyha je přímá, větvená, nejčastěji 5–50 cm vysoká, v dolní polovině, na uzlinách a bázích postranních větví červeně až hnědočerveně zbarvená, celá hustě porostlá jemnými přitisklými chlupy a stopkatými žlázkami s červeným sekretem přibývající směrem k vrcholu. Vzácně může být také olysalá. Listy jsou krátce řapíkaté, 2–5 cm dlouhé a 0,6–1,6 cm široké, s vejčitě kopinatou až kopinatou čepelí, na bázi široce klínovitou, na okraji s 5–8 páry drobných zoubků. Je po obou stranách chlupatá, na svrchní straně delšími přitisklými chlupy, na spodní kratšími pýřitými. Řapík a báze čepele zejména listů v horní části lodyhy jsou oděny také stopkatými žlázkami. Květy jsou po 2–20 v oddálených lichopřeslenech na vrcholu hlavní lodyhy a postranních větví. Listeny se podobají listům a směrem vzhůru se zmenšují. Listence pod květem jsou kratší nebo stejně dlouhé jako kalich, oděné stopkatými žlázkami a zakončené hrotem. Kalich s výraznou žilnatinou je 7–10 mm dlouhý, hustě nebo řídce chlupatý na povrchu hladkými chlupy (lupa) a stopkatě žláznatý, se stejně dlouhými kališními cípy zakončenými krátkým hrotem. Koruna je dlouhá 12–16 mm, 2x delší jak kalich, světle fialová s rovnou bělavou trubkou, uprostřed středního laloku s jednou žlutou skvrnou s tmavěji fialovou kresbou. Kvete od června do září, plodem jsou obvejcovité, na povrchu hladké, světle hnědé tvrdky.

-galeopsis_ladanum-porost.jpg

Variabilita, možné záměny: Druh není příliš proměnlivý. Zaznamenány byly odchylky ve velikosti koruny (malokvětí i velkokvětí jedinci) nebo v délce a šířce listů.

-galeopsis_ladanum-cela.jpg -galeopsis_ladanum-cela1.jpg

Taxonomická poznámka: Druh byl společně s podobnou konopicí úzkolistou (Galeopsis angustifolia) zařazen do rodu Ladanella – konopička. Odlišovacím znakem oproti rodu Galeopsis by mělo být neštětinaté odění lodyhy a neztlustlost lodyžních uzlin. Dnes jsou oba druhy řazeny opět ke konopicím. Právě konopice úzkolistá je nejpodobnějším druhem, se kterým hrozí reálná záměna. Přesto typicky vyvinutí jednci konopice úzkolisté jsou opravdu nápadní úzkými dlouhými listy v poměru 2–6,5 x 0,2–1,2 cm. Hodnoty se částečně překrývají, ale v terénu jsou rozměry listů dobrým znakem. Dále se tento druh liší řidším oděním celé rostliny, která je nežláznatá nebo jen s vtroušenými stopkatými žlázkami především v květenství. Listy mají na okraji jen 1–4 páry oddálených zubů a chlupy na kalichu by měly být papilózní.

-galeopsis_ladanum-list.jpg -galeopsis_ladanum-list1.jpg

Roste na suťových svazích, skalách, výslunných stráních, pasekách, někdy také jako plevel při okrajích polí, zejména obilných na slabě zásaditých půdách. Je ale méně vápnomilná než výše zmíněná konopice úzkolistá. Z pohledu fytocenologického je diagnostickým druhem vegetace silikátových osypů s jednoletými druhy asociace Senecioni sylvatici-Galeopsietum ladani v rámci svazu Galeopsion (acidofilní vegetace sutí).

Rozšířena je na většině území mimo horské oblasti, ale výskyt je značně nerovnoměrný. Častější je především v územích s geologicky členitějším reliéfem, na řadě míst je výskyt vázán na říční údolí. Častější výskyt byl zaznamenán ve středních Čechách (nejhojněji Křivoklátsko a střední Povltaví), jinde je řídce roztroušená v některých i rozsáhlejších územích může chybět. Zdaleka nepatří k běžným druhům naší květena, a proto byla zařazena do Červeného seznamu cévnatých rostlin ČR (NT, C4a).

-galeopsis_ladanum-detail.jpg -galeopsis_ladanum-detail1.jpg

Na Prostějovsku se druh vyskytuje především v podhůří Drahanské vrchoviny, kde je možné jeho výskyt hodnotit jako roztroušený. Zde se také občas vyskytuje jako polní plevel. Vzácně se objevuje také ve výše položených partiích Drahanské vrchoviny, např. u Skřípova, Bukové, Otinovsi nebo Seče. Dosti vzácná je také na Kladecku, kde byla v posledních letech nalezena pouze v opuštěném vápencovém lomu v Nectavském údolí.

Fotografováno: 9. 8. 2008, Drahanské podhůří – Malá horka u Vícova a 19. 7. 2016, Moravské podhůří Vysočiny – Malý Dešov, skála nad Želetavkou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář