Jdi na obsah Jdi na menu
 


prorostlík okrouhlolistý

6. 11. 2011

Bupleurum rotundifolium L. - prorostlík okrouhlolistý

-bupleurum_rotundifolium-porost.jpg

Jednoletá, vzácně ozimá bylina z čeledi Apiaceae – miřikovité. Lodyhu má přímou, v horní polovině chudě větvenou, vysokou 15 – 60 cm. Listy jsou sivozelené, na okraji s úzkým bělavým lemem. Dolní lodyžní listy jsou přisedlé nebo v krátký řapík zúžené, za květu již zpravidla zaschlé. Střední a horní lodyžní listy jsou prorostlé, kratičce hrotité, s paprsčitou žilnatinou. Okolíky jsou koncové složené z 5 – 10 okolíčků, obal vždy chybí. Kvete od května do července, plodem je dvounažka.

 -bupleurum_rotundifolium-lokalita.jpg -bupleurum_rotundifolium-lokalita1.jpg

Biotopem druhu jsou pole, vinice, úhory či okraje cest, vzácně i rumiště. Jedná se vždy o místa s nezapojeným porostem. Vyžaduje živinami bohaté, těžší slinité nebo vápnité půdy. Je diagnostickým druhem svazu Caucalion lappulae.

-bupleurum_rotundifolium-cely.jpg

       -bupleurum_rotundifolium.jpg  -bupleurum_rotundifolium1.jpg

Dříve poměrně častý druh teplých nížin a pahorkatin severozápadních a středních Čech a střední a jižní Moravy. Dnes se v těchto oblastech vyskytuje dosti vzácně, v posledních několika letech přece jen o něco častěji. V Červeném seznamu je zařazen mezi kriticky ohrožené druhy (C1).

 -bupleurum_rotundifolium-kvetenstvi.jpg -bupleurum_rotundifolium-list.jpg

Na Prostějovsku byl druh v minulosti nalezen na více lokalitách v širším okolí Prostějova, na Kosíři a v prostoru kladeckých vápenců u Dzbele a Ludmírova. V posledních 20 letech byl zaznamenán přechodný výskyt na ruderální ploše mezi Plumlovem a Vícovem (Albrecht in lit.) a na okraji pole v PP Na hůrkách, kde roste doposud. Počet rostlin každý rok kolísá mezi cca 3 – 50 v závislosti na pěstované plodině a s tím spojených agrotechnických zásazích. V roce 2011 bylo zjištěno 10 kvetoucích a plodících rostlin.

       -bupleurum_rotundifolium-kvety.jpg  -bupleurum_rotundifolium-plody.jpg

Fotografováno: 16.7. 2006 a 9.7. 2011, Drahanské podhůří – Zdětín, PP Na hůrkách

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář