Jdi na obsah Jdi na menu
 


ptačinec bahenní

8. 11. 2011

Stellaria palustris Hoffm. - ptačinec bahenní

-stellaria_palustris-lokalita.jpg

Vytrvalá bylina, kterou lze poměrně snadno zaměnit s běžně se vyskytujícím ptačincem trávovitým (Stellaria graminea L.). Liší se zejména tím, že má okraje listenů a kališních lístků na bázi lysé, celá kytka je sivozelená a má poměrně velké květy s průměrem koruny mezi 5 – 7 mm. Tedy celá kytka působí statnějším dojmem.

       -stellaria_palustris-cely.jpg  -stellaria_palustris-cely1.jpg

Jeho biotopem jsou slatinné louky a slatiniště, zarůstající říční ramena, tůně a okraje eutrofních rybníků. Je to diagnostický druh svazů Magnocaricion elatae, Caricion fuscae a Radiolion linoidis.

       -stellaria_palustris-kvet.jpg  -stellaria_palustris-kvety.jpg

Roste roztroušeně po celém území s větší koncentrací lokalit v Polabí, v Třeboňské a Českobudějovické pánvi a na Blatensku. V Červeném seznamu je hodnocený jako ohrožený druh (C3).

    -stellaria_palustris-list.jpg -stellaria_palustris-detail.jpg

Na Prostějovsku docela vzácný druh, který je recentně znám z několika mikrolokalit v prostoru mezi Otinovsí a Rozstáním, u Žďárné, v PP Pohorská louka a pravděpodobný je také údaj o výskytu u Bohuslavic u Konice. V roce 2012 byl objeven v nivě říčky Bělá v PP Horní Bělá. Pak existuje více historických údajů, konkrétně z PR Pavlovské mokřady, od Suchého, Kořence, Protivanova a Horního Štěpánova (Řehořek 1971). Tyto údaje ale nebyly v poslední době ověřeny podobně jako výskyt u Podhradského rybníka u Plumlova (Klimeš 1983).

Fotografováno: 28.6. 2010, Drahanská vrchovina – Žďárná

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář