Jdi na obsah Jdi na menu
 


chudina hajní

18. 6. 2011

Draba nemorosa L. - chudina hajní

-draba_nemorosa-lokalita.jpg

Jednoletá, drobná (dorůstá výšky 10 – 20 cm) nenápadná bylina z čeledi brukvovitých – Brassicaceae. Lodyhu má přímou, někdy v horní polovině rozvětvenou s četnými dlouhými jednoduchými chlupy. Listy jsou jak přízemní, které jsou v růžici, tak lodyžní, které jsou širokou bází přisedlé. Koruna je žlutá, plodem je krátce chlupatá šešulka. Kvete v druhé polovině dubna a v květnu.

       -draba_nemorosa-cela.jpg  -draba_nemorosa-kvetenstvi.jpg

Jejím biotopem jsou suché travnaté stráně, okraje křovin a sekundárně ji najdeme podél komunikací. Na území ČR je původní pouze na jižní Moravě (nejvíce údajů z okolí Břeclavi), v posledních letech je častěji také nacházena porůznu podél železničních tratí nebo na úhorech. Přesto je v Červeném seznamu hodnocena jako kriticky ohrožený druh (C1).

       -draba_nemorosa.jpg  -draba_nemorosa-list.jpg

Na Prostějovsku dnes asi neroste, i když adventivní výskyt je možný. Kolem roku 1985 (Deyl) je uváděn výskyt z kulturního trávníku v Lutíně na Olomoucku.

-draba_nemorosa-kvety.jpg

  -draba_nemorosa-ruzice.jpg -draba_nemorosa-plod.jpg

Fotografováno: 25.4. 2010, Choceň – u železniční trati směr Pardubice (ověření výskytu na lokalitě, kterou nalezl P. Novák v roce 2009)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář