Jdi na obsah Jdi na menu
 


čilimník nízký

24. 4. 2015

Chamaecytisus supinus (L.) Link. - čilimník nízký

Čilimník nízký je zpravidla 20–50 cm vysoký keřík s poléhavými zdřevnatělými větvemi, které jsou na konci vystoupavé, řídce odstále chlupaté nebo olysalé. Letorosty jsou tenké, vzpřímené, dlouze řídce rovnovážně chlupaté. Listy jsou trojčetné, dlouze řapíkaté, řídce odstále chlupaté. Čepel je obvejčitá až široce obvejčitá nebo eliptická až široce eliptická, 12–25 mm dlouhá a 4–15 mm široká, na vrcholu tupá nebo kratičce zašpičatělá. Na líci je lysá nebo řídce chlupatá, po okraji s dlouhými odstálými, na rubu hustými přitisklými chlupy. Květy rozkvétají ve dvou obdobích. Jarní květy vyrůstají na kratičkých brachyblastech loňských větví, v létě pak ve strboulech na konci letorostů. Jarní květy jsou menší, bez listenů a listenců, letní květy jsou větší a mají dva šídlovité, chlupaté listence. Koruna je žlutá, pavéza je vzpřímená s hnědou skvrnou. Kalichy jsou hustě odstále chlupaté stejně jako lusky.

-chamaecytisus_supinus-porost.jpg

Proměnlivost, záměny: Druh je dosti proměnlivý zejména ve vzrůstu a odění. Nižší a řidčeji chlupaté rostliny jsou častější v západní části území, směrem na východ jsou spíše rostliny větší a chlupatější. Jarní rostliny mohou být zaměněny za čilimník řezenský (Chamaecytisus ratisbonensis), který má ale přitiskle chlupatý kalich. Problematické je v některých případech v prostoru jižní Moravy odlišení podobného čilimníku zelenavého (Chamaecytisus virescens), který je celý hodně odstále chlupatý (včetně lodyh a letorostů). Tento druh na jižní Moravě nahrazuje čilimník nízký (tranzitní druh) a je předpoklad, že jde o hybridogenní taxon.

-chamaecytisus_supinus.jpg -chamaecytisus_supinus-kvet.jpg

Je druhem lesních lemů, světlých listnatých a borových lesů, výslunných křovinatých strání a mezí na mírně kyselých až slabě alkalických, mělkých i hlubokých půdách na různém geologickém podkladu. Vyskytuje se v řadě typů suchomilné vegetace, ale pro žádnou vegetační jednotku není diagnostickým druhem.

-chamaecytisus_supinus-lodyha.jpg -chamaecytisus_supinus-plody.jpg

Naším územím prochází severní hranice celkového areálu druhu, souvisle je rozšířen v submediteránní oblasti od Španělska až po Turecko. U nás se vyskytuje ve dvou oblastech. Malá arela je jihočeská související s výskyty v Bavorsku a Rakousku, větší zahrnuje teplejší okraje českého masivu na Moravě, odkud vyzařuje do východních Čech, nejdále do středního Polabí a na Říčanskou plošinu. Izolovaně se vyskytuje i jinde, ale jde vesměs o dočasné, sekundární výskyty. V Červeném seznamu je hodnocený jako druh vyžadující další pozornost (C4a).

-chamaecytisus_supinus-kalich.jpg

Na Prostějovsku roztroušeně se vyskytující druh nejen v podhůří Drahanské vrchoviny, ale na klimaticky příhodných stanovištích ho najdeme i ve vyšších polohách D. vrchoviny (na rozdíl od čilimníku řezenského, který do vyšších poloh nevystupuje). V kulturní krajině Hané téměř neroste.

Fotografováno: 27.6. 2008, Drahanská vrchovina – Horní Štěpánov, kopec Větřák

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář