Jdi na obsah Jdi na menu
 


hlaváček plamenný

5. 10. 2011

Adonis flammea Jacq. – hlaváček plamenný

-adonis_flammea-porost.jpg

Jednoletá bylina s přímou lodyhou vysokou 20 – 50 cm, která je v dolní polovině měkce chlupatá, v horní roztroušeně chlupatá nebo lysá. Dolní lodyžní listy jsou řapíkaté, horní listy jsou přisedlé, obojí zpeřené v úzké čárkovité úkrojky. Květy jsou velké 15 – 35 mm, kališní lístky jsou vejčité až úzce vejčité, ke koruně přitisklé, na okrajích a plochách bělavě vlnatě chlupaté. Korunních lístků je 5 – 8, jsou červené, vzácně slámově žluté. Plodem je nažka. Kvete od května do srpna.

       -adonis_flammea-cely.jpg  -adonis_flammea-listy.jpg

Od našeho častějšího hlaváčku letního (Adonis aestivalis L.) se liší zejména vlnatě chlupatými kališními lístky, které jsou zdéli až ½ korunních lístků. Odlišná je i barva květů.

       -adonis_flammea-kvety.jpg  -adonis_flammea-kvety1.jpg

Roste na polích a úhorech nejčastěji na vápnitých spraších ve společenstvech svazů Caucalion lappulae.

Jeho výskyt je v ČR omezen jen na teplé oblasti středních Čech a jižní Moravy, kde byl častěji nalézán v polovině 19. století, ve 20. století byl sbírán jen vzácně, po určitou dobu byl považován za nezvěstný. V posledních letech je vzácně nalézán především na Znojemsku a Břeclavsku, ojediněle i v severozápadních Čechách (např. Vroutek). V Červeném seznamu je hodnocený jako kriticky ohrožený druh, uveden je i v Červené knize cévnatých rostlin (C1, ČK).

       -adonis_flammea-detail.jpg  -adonis_flammea-detail1.jpg

Na Prostějovsku druh nalezen nebyl. Nejbližší historická lokalita se vztahuje k Hněvotínu u Olomouce (Laus 1909).

Fotografováno: 7.5. 2010, Slovensko, Nová Vieska – PR Drieňová hora (úhor na okraji rezervace)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář