Jdi na obsah Jdi na menu
 


hnilák smrkový

18. 9. 2013

Monotropa hypopitys L. - hnilák smrkový

Rod Monotropa L. - hnilák zahrnující 3 druhy (v ČR rostou jen 2) řazené do čeledi Monotropaceae – hnilákovité, je rozšířen v mimotropických částech Eurasie a Severní Ameriky. Jedná se o mykoparazitické nezelené byliny, které jsou závislé na asimilátech lesních stromů, které čerpají prostřednictvím houbových vláken. Předpokladem je, aby houba obsahovala enzym rozkládající celulózu.

 -monotropa_hypopitys-cely.jpg -monotropa_hypopitys-cely1.jpg

Hnilák smrkový je vytrvalá mykoparazitická bylina s přímou, voskově žlutou, po odkvětu černající, lysou lodyhou vysokou obvykle 10–25 cm. Listy jsou v podobě lodyžních šupin, které jsou vejčité až vejčitě kopinaté, střídavé, přisedlé, dlouhé 5–13 mm. Květenství je hustý hrozen složený z 10–15 květů. Za květu je převislý, za plodu vzpřímený, rozkvétající odspoda nahoru. Kališní lístky jsou vejčitě kopinaté, korunní lístky obvejčité, 10–15 mm dlouhé, slabě zvonkovitě rozevřené, žluté, při okrajích z vnitřní strany hustě a krátce brvité. Nitky tyčinek jsou chlupaté. Kvete od června do srpna, plodem je tobolka s vřetenovitými semeny.

 -monotropa_hypopytis.jpg -monotropa_hypopitys1.jpg

Záměny: Na našem území roste ještě hnilák lysý (Monotropa hypophegea Wallr.), který se odlišuje kratšími korunními lístky (8-10 mm dlouhé), nerozevřenými květy, lysou vnitřní stranou korunních lístků a lysými nitkami tyčinek). Je také daleko vzácnější, rostoucí zpravidla na bazických substrátech.

  -monotropa_hypopitys-plodici.jpg -monotropa_hypopitys-plodici1.jpg

Druh lesů, a to jak světlých a suchých, tak stinných a vlhkých, převážně ale na silikátových podkladech. Je diagnostickým druhem společenstvev svazu Dicrano-Pinion. Rozšířen je roztroušeně po celém území ČR. V Červeném seznamu je uveden v kategorii ohrožených druhů (C3).

 -monotropa_hypopitys-kvet.jpg -monotropa_hypopitys-tobolka.jpg

Na Prostějovsku vzácný druh s nemnoha recentními lokalitami. Těch je nejvíce v lesních komplexech ve VÚ Březina. Zaznamenán byl také v lesích mezi Horním Štěpánovem a Bukovou.

Fotografováno: 16.7. 2006, Drahanská vrchovina – VÚ Březina; 6.7. 2009, Chvojenská plošina – Horní Jelení; 7.9. 2010, Českomoravská vrchovina – Havlíčkobrodsko, Štoky a 3.8. 2011, Jihlavské vrchy – Klatovec, EVL Zhejral - nad rybníkem Karhov