Jdi na obsah Jdi na menu
 


hruštička zelenokvětá

6. 11. 2014

Pyrola chlorantha Sw. - hruštička zelenokvětá

-pyrola_chlorantha-lokalita.jpg

Vytrvalá bylina s přímou, úzce křídlatě hranatou lodyhou vysokou zpravidla 15–20 cm. Listy jsou okrouhlé, na vrcholu zaokrouhlené až slabě vykrojené, na okrajích vroubkované, kožovité, na líci tmavozelené, na rubu světlejší, s řapíkem delším než čepel. Květenství je nejčastěji 3–10květé. Listeny jsou kopinaté, kratší než květní stopky. Kališní cípy jsou okrouhle trojúhelníkovité až trojúhelníkovitě srdčité, stejně dlouhé jako široké, s úzkým světlým lemem. Korunní lístky jsou obvejčité, 5–7 mm dlouhé, žlutozelené, čnělka je dlouhá 6–7 mm, silně zakřivená, na konci ztlustlá, z květu značně vyniklá. Kvete v červnu a červenci, plodem je kulovitá tobolka.

                 -pyrola_chlorantha-kvet.jpg -pyrola_chlorantha-kvet2.jpg

Možné záměny: Všechny naše 4 druhy hruštiček jsou poměrně snadno odlišitelné. Zakřivenou čnělku má ještě hruštička okrouhlolistá (Pyrola rotundifolia), která se odlišuje kališními cípy výrazně delšími než širšími, delšími listeny (zdéli nebo delší než květní stopky), delší čnělkou a bílými květy.

                   -pyrola_chlorantha-kvet3.jpg -pyrola_chlorantha-kvet4.jpg

Biotopově poměrně vyhraněný druh, roste ve světlých a suchých lesích s hustě zapojeným mechovým patrem na písčitých substrátech (kyselých i zásaditých). Nejčastěji jde o borové doubravy a bory. Fytocenologicky jde o společenstva svazů Dicrano-Pinion sylvestris, Genisto germanicae-Quercion a Erico-Pinion.

Na našem území dříve roztroušeně se vyskytující druh, který vzhledem k celkové eutrofizaci a znečištění prostředí poměrně silně ustoupil (hruštičky potřebují ke svému životu endomykorrhizní vztah s některými houbami, které při znečištění prostředí hynou). V posledních letech byl nalezen jen na několika místech, největší nakupení lokalit je dnes v Pošumaví a v prostoru mezi Tišnovem a Bystřicí nad Pernštejnem. Jinde se jedná o izolované lokality situované převážně do středních poloh mezofytika. V Červeném seznamu je uvedena v kategorii kriticky ohrožených druhů, zákonem chráněná není (C1 t).

                    -pyrola_chlorantha-plod.jpg -pyrola_chlorantha-plod1.jpg

-pyrola_chlorantha-plod2.jpg

Jak je to s výskytem na Prostějovsku? Zde máme k dispozici v podstatě jen historické údaje. Tyto lokality, doložené herbářovou položkou, jsou v pravdě historické: Úsobrno (Formánek 1845 BRNM), Runářov (Sedláček 1911 BRNU), Myslejovice (Schiffner 1886 BRNU). Spitzner (1887) ji uvádí od Starého Plumlova, v Brodeckém lese a v Křepelkově žlíbku za Myslejovicemi. V širším regionu v současné době roste pouze v prostoru mezi Vratíkovem a Knínicemi u Boskovic. Dnes je zde známo asi 5 mikrolokalit, které postupně objevuje místní znalec pan Josef Klíč. Z masivu Mojetína druh uváděl již v minulosti např. Řehořek (1955 BRNM).

Fotografováno: Českomoravská vrchovina, 13.6. 2008 – Lesoňovice, 22.6. 2010 – Pozovice a 12.6. 2012 – Kostelní Myslová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář