Jdi na obsah Jdi na menu
 


hvězdnice panonská pravá

4. 12. 2013

Tripolium pannonicum (Jacq.) Dobrocz. subsp. pannonicum – hvězdnice panonská pravá

[syn. Aster tripolium L. subsp. pannonicum]

-aster_tripolium-porost.jpg

Jednoletá nebo dvouletá (vzácně krátce vytrvalá) bylina s krátkým válcovitým kořenem. Lodyha je přímá nebo vystoupavá, většinou 20–60 cm vysoká, lysá nebo roztroušeně chlupatá, často červeně naběhlá. Listy jsou střídavé, lysé nebo na okraji brvité, mírně dužnaté. Dolní a střední listy mají čepel vejčitou až kopinatou, v řapík zúženou, horní jsou přisedlé, čárkovitě kopinaté. Úbory tvoří koncovou chocholičnatou latu. Zákrov je široce zvonkovitý, zákrovní listeny se střechovitě překrývají, jsou přitisklé, tupé. Okrajové jazykovité květy mají ligulu úzce kopinatou až čárkovitou, do 12 mm dlouhou, modrou až fialově modrou (vzácně růžovou nebo bílou). Kvete od června do září, plodem je asi 3 mm dlouhá, přitiskle chlupatá, ochmýřená nažka.

 -aster_tripolium.jpg -aster_tripolium1.jpg

Roste na zasolených loukách a pastvinách, na vlhkých, v létě vysychavých půdách. Je diagnostickým druhem slanisek s bahenkou šášinovitou asociace Heleochloëtum schoenoidis, slanorožcových slanisk asociace Salicornietum prostratae a slanisek s ostřicí žitnou asociace Agrostio stoloniferae-Juncetum ranarii. Je konkurenčně velmi slabá, při sukcesi rychle ustupuje.

-aster_tripolium-detail.jpg  

Tento taxon má ponticko-panonské rozšíření, roste na Ukrajině, v Rumunsku, Srbsku, Chorvatsku, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku a na jižní Moravě. U nás byl dříve rozšířen na většině významných lokalit slanomilné květeny jižní Moravy (evidováno je jich přes 40). Slaniska jsou dnes jedním z nejohroženějších biotopů, řada z nich zanikla a s tím souvisel úbytek i hvězdnice. Dnes roste snad jen na posledních lokalitách u obcí Sedlec a Dobré Pole. Patří ke kriticky ohroženým, zákonem chráněným druhům naší flóry, uvedena je i v Červené knize (C1, §1, ČK).

Fotografováno: 10.6. a 8.9. 2007, Milovicko-valtická pahorkatina – Sedlec u Mikulova, NPR Slanisko u Nesytu