Jdi na obsah Jdi na menu
 


jetel prostřední

21. 1. 2019

Trifolium medium L. – jetel prostřední

-trifolium_medium-porost.jpg

Vytrvalá bylina s dlouhým kůlovitým kořenem a obvykle bohatě větvenými plazivými oddenky. Lodyha je poléhavá nebo častěji vystoupavá, 20–50 cm vysoká, zprohýbaná až rovná, větvená, přitiskle chlupatá až olysalá, často červeně naběhlá. Listy jsou řapíkaté s lístky vejčitě eliptickými až podlouhle kopinatými, 20–50 mm dlouhými a 8–20 mm širokými, téměř celokrajné, na líci lysé, na rubu přitiskle chlupaté, na okraji brvité, velmi krátce řapíčkaté. Žilky na rubu jsou větvené, málo vyniklé. Palisty jsou kopinaté, bylinné, většinou kratší jak řapíky, necelou polovinou k řapíku přirostlé. Volná část je úzce kopinatá, v dlouhou špici pozvolna se zužující. Hlávky jsou kulovité až vejcovité, 25–30 mm dlouhé, obvykle jednotlivé, přisedlé nebo krátce stopkaté. Květy jsou 13–20 mm dlouhé, přisedlé s 10žilným kalichem. Trubka je obvykle lysá, na bázi náhle zúžená, bělavá. Kališní cípy jsou brvité, dva nejkratší jsou zdéli nebo o něco kratší, ostatní zřetelně delší jak trubka. Koruna je purpurově červená až fialová, asi 2x delší jak kalich. Pavéza je o málo delší jak křídla. Kvete od června do srpna, plodem je vejcovitý lusk s pískově žlutými až hnědými semeny.

-trifolium_medium-cely.jpg -trifolium_medium-cely1.jpg

Taxonomická poznámka, možné záměny: Na našem území byly doposud zjištěny pouze diploidní rostliny, na Slovensku byl potvrzen také výskyt oktoploidů, pro které se používá jméno Trifolium flexuosum. Kromě ploidie se od jetele prostředního odlišuje údajně pouze délkou kališních cípů. Výskyt těchto rostlin je možný také u nás.

Podobným druhem je jetel alpínský (Trifolium alpestre), který se kromě hustě chlupatého kalicha a rubu listů odlišuje také 20žilným kalichem. Snad nejpodobnější je jetel luční (Trifolium pratense), který se odlišuje palisty náhle zúženými ve štětinovitou špici, chlupatou korunní trubkou a přímou lodyhou.

-trifolium_medium.jpg -trifolium_medium1.jpg

Roste v lesních lemech, na křovinatých a travnatých stráních, mezích, ve světlých lesích, na loukách a pastvinách. Optimální jsou pro něj mírně suchá až čerstvě vlhká, částečně zastíněná místa jak na kyselých, tak bazických substrátech. Po stránce fytocenologické je diagnostickým druhem lemů s jetelem prostředním asociace Trifolio medii-Agrimonietum eupatoriae v rámci svazu Trifolion medii (mezofilní bylinné lemy).

-trifolium_medium-detail.jpg -trifolium_medium-detail1.jpg

Roztroušený až hojný druh od nížin do nižších horských poloh s optimem výskytu v mezofytiku a přiléhajících oblastech termofytika a oreofytika. Vzácný je v nejteplejších a nejsušších oblastech (např. Pavlovské kopce, Znojemsko).

Na Prostějovsku hojný druh, vzácnější je pouze v prostoru Hané, což je zapříčiněno především absencí vhodných stanovišť ve zkulturněné krajině.

Fotografováno: 2. 7. a 25. 7. 2013, Českomoravská vrchovina – Třebíčsko, Opatov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář