Jdi na obsah Jdi na menu
 


jitrocel chudokvětý

20. 10. 2011

Plantago uliginosa F. W. Schmidt – jitrocel chudokvětý

-plantago_uliginosa-lokalita.jpg

Vytrvalá bylina zpravidla s jedinou přízemní růžicí listů (v průměru 7 – 30 cm). Listy jsou k zemi přitisklé, vystoupavé až přímé. Čepel je podlouhlá až vejčitá, na vrcholu tupě špičatá až tupá, na bázi uťatá až klínovitě pozvolna v řapík zúžená, celokrajná až nepravidelně oddáleně, různě hluboce zubatá. Je lysá až roztroušeně chlupatá, zejména na lícové straně. Na jedné rostlině vyrůstá 1 – 20 stvolů, které jsou poléhavé až vystoupavé (až zdánlivě přímé), většinou delší jak listy.

-plantago_uliginosa-skupina.jpg

Poznámka: Druh je dosti podobný jitrocelu většímu, od kterého se rozpozná podle listů k zemi přitisklých, které jsou zpravidla na líci různě intenzivně chlupaté a na okraji oddáleně zubaté.

Druh byl poměrně málo sbírán do herbářů a vzhledem k nespolehlivosti literárních údajů si lze jen obtížně udělat obrázek o jeho původním rozšíření v ČR. Roste na vlhkých lesních cestách, na okrajích rybníků, na zamokřených polích, obnažených rybničních dnech, na okrajích luk, vlhkých pastvinách a rozježděných cestách. Je citlivější na sešlap a přítomnost znečišťujících látek než blízce příbuzný jitrocel větší.

   -plantago_uliginosa.jpg -plantago_uliginosa1.jpg

Vyskytuje se roztroušeně v nižších a středních polohách celého státu, místy je však vzácný nebo chybí. V některých oblastech (např. rybniční oblasti jižních Čech a Moravy ) je hojnější. Místy může být vytlačován právě jitrocelem větším, který má širší ekologickou amplitudu.

   -plantago_uliginosa-kvetenstvi.jpg -plantago_uliginosa-list.jpg

Na Prostějovsku zřejmě roztroušeně se vyskytující druh, potvrzen byl prozatím na vlhkém poli u Horního Štěpánova, na vlhké pastvině mezi obcemi Benešov a Suchý a na obnaženém dnu Plumlovské přehrady. Nálezů tohoto druhu bude zcela jistě přibývat.

Fotografováno: 31.7. 2010, Drahanská vrchovina – vlhká pastvina mezi Benešovem a Suchým 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář