Jdi na obsah Jdi na menu
 


kakost rozkladitý

24. 8. 2015

Geranium divaricatum Ehrh. - kakost rozkladitý

-geranium_divaricatum-porost.jpg

Jednoletá bylina s tenkým kořenem. Listy v přízemní růžici, které záhy odumírají, mají čepel až 4 cm v průměru a řapík dlouhý až 10 cm. Lodyhy bývají 1–2, přímé nebo poléhavé, chabé, často se opírající o okolní vegetaci. Dorůstá délky 30–50 cm a je hustě odstále chlupatá krátkými a žláznatými a řídkými tenkými chlupy. Lodyžní listy jsou vstřícné s řapíkem u dolních listů až 6 cm, u horních jen několik milimetrů dlouhým oděným podobně jako lodyha. Čepel je v obrysu pětiúhlá, často nesouměrná, dlanitě 3–5dílná, oboustranně hustě přitiskle chlupatá. Dvoukvěté vidlany vyrůstají v úžlabí listenů, na stopkách za plodu jsou až 3,5 cm dlouhé, oděné stejně jako lodyha. Chlupaté a žláznaté kališní lístky jsou eliptické až kopinaté s nasazenou špičkou. Korunní lístky jsou obvejčité, na vrcholu mělce vykrojené, na nehtu jemně chlupaté, růžové. Zobanitý plod je jen 8–9 mm dlouhý, v horní části semenných pouzder a na zobanu je krátce štětinatý. Kvete od května do července, semena jsou hnědá s velmi jemnou síťovitou skulpturou.

-geranium_divaricatum-cely.jpg -geranium_divaricatum-cely1.jpg

Možné záměny: Druh poměrně dobře poznatelný, za použití kombinace následujících znaků: vykrojené korunní lístky a výrazně asymetrická čepel alespoň některých listů. Nápadný je také velmi krátký zoban plodu.

Roste na křovinatých, travanatých a kamenitých stráních, v lesních lemech, v okolí zřícenin, skal, polí, úhorů, rumišť a vinic. Je mírně teplomilný, světlomilný až polostinný druh. Půdy upřednostňuje bazické, bohatší na živiny, občasně vysychající. Pro žádnou vegetační jednotku není diagnostickým druhem.

-geranium_divaricatum-kvet.jpg -geranium_divaricatum-kvet1.jpg

Druh, který rozšířený od jižního Španělska, alpský prostor, přes střední Rusko, západní Asii až po Altaj, je na našem území dosti vzácný a lokální. Je znám především z Českého středohoří, Bezdězu, periferie Doupovských hor, části Polabí, skalnatých kaňonů Divoké Šárky, střední Vltavy a Berounky. Na Moravě je daleko vzácnější s více lokalitami jen v Prebohemiku, u Brna a Vyškova. Patří ke kriticky ohroženým druhům naší květeny, zákonem chráněný není (C1t).

-geranium_divaricatum-list.jpg -geranium_divaricatum-list1.jpg

-geranium_divaricatum-list2.jpg

Na Prostějovsku druh není znám. Nejbližší historické údaje se vztahují k okolí Vyškova. Není vyloučené, že se v nejjižnější části Prostějovska může objevit, ale příliš pravděpodobné to není.

Fotografováno: 21.6. 2012, Moravské Podhůří Vysočiny – Náměšť nad Oslavou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář