Jdi na obsah Jdi na menu
 


kokotice evropská

21. 12. 2012

Cuscuta europaea L. - kokotice evropská

-cuscuta_europaea-lokalita.jpg

Další druh kokotice, která je typická žlutavou až načervenalou barvou lodyhy, a také hostitelem (velmi často kopřiva dvoudomá). Lodyhy má silnější (až 2 mm v průměru). Květy jsou zpravidla 4četné, kalich je stejně dlouhý jako koruna. Kališní cípy jsou vejčité, tupé. Čnělka s bliznou je kratší než semeník. Opět je v závislosti na hostiteli ve svých znacích dost proměnlivá.

-cuscuta_europaea-porost.jpg

-cuscuta_europaea.jpg -cuscuta_europaea1.jpg

Roste v pobřežních vrbových křovinách, na okrajích vodních nádrží, v lemech vlhkých lesů a křovin, na rumištích a okrajích komunikací. Vzácně může růst i v sušších biotopech, kde je dosti často zaměňována s kokoticí povázkou. Parazituje především na kopřivě dvoudomé, chmelu otáčivém a pelyňku černobýlu (ale i na řadě dalších).

Druh rozšířený termofytiku a nižších polohách mezofytika zejména v poříčí větších řek. V některých oblastech Českomoravské vrchoviny, západních a jižních Čech je vzácnější.

  -cuscuta_europaea-kvety.jpg -cuscuta_europaea-detail.jpg

Výskyt na Prostějovsku je prozatím s otazníkem. Nejbližší lokality jsou známy z Pomoraví a je pravděpodobné, že v teplých částech Hané bude nalezena.

 

Fotografováno: 27.6. 2011, Českomoravská vrchovina, Havlíčkobrodsko – Radostovice u Lipničky