Jdi na obsah Jdi na menu
 


kosatec trávovitý

12. 2. 2016

Iris graminea L. – kosatec trávovitý

-iris_graminea-porost.jpg

Vytrvalá, 30–70 cm vysoká, volně trsnatá bylina. Oddenek je krátký, větvený, nedužnatý. Lodyha je přímá, 10–30 cm dlouhá, nevětvená, tenká, nanejvýš do 2 mm v průměru, směrem vzhůru dvouřízně zploštělá až dvoukřídlá, až nahoru olistěná, obvykle se 3–4 listy. Listy má jak přízemní, tak lodyžní, které jsou po odkvětu nápadně rozložené po zemi. Jsou úzce čárkovité, 40–70 cm dlouhé, do 1 cm široké, trávovitého vzhledu, znenáhla zašpičatělé, přesahující vrchol květenství. Květy jsou obvykle dva, vzácněji jeden, modrofialové, silně vonné (voní po broskvích). Listeny toulce jsou čárkovitě kopinaté, 4–8 cm dlouhé, bylinné, obvykle suchomázdřitě lemované, dolní někdy zelený připomínající list. Okvětní trubka je zvonkovitá, velmi krátká, vnější okvětní cípy rozestálé, podlouhlé, 30–50 mm dlouhé, lysé, bez kartáčku, různobarvé, světle modrofialové, výrazně tmavěji žilkované, v horní části s modrými žilkami, v dolní části fialově žilkované, bíle skvrnité, uprostřed se žlutými proužky. Vnitřní okvětní cípy, jsou obkopinaté, 25–40 mm dlouhé, fialové. Semeník je 10–20 mm dlouhý, výrazně 6žeberný až křídlatý. Tobolky jsou široce elipsoidní, výrazně podélně křídlaté. Semena jsou vejcovitá, světle hnědá, za zralosti matná. Kvete v květnu a červnu.

Možné záměny: Prakticky nezaměnitelný druh, který je charakterizovaný vnějšími okvětními cípy, které jsou lysé (bez kartáčku), dvouřízně zploštělou lodyhou a silně vonnými květy.

-iris_graminea-cely.jpg -iris_graminea-cely1.jpg

Roste ve světlých lesích, na lesních okrajích a v teplomilných trávnících na hlubších vápnitých půdách. Vyskytuje se nejčastěji v polostínu, ale snáší i plně osluněná stanoviště. Fytocenologicky se uplatňuje v několika typech teplomilné luční a lesní vegetace. Diagnostickým druhem je pro vegetaci subkontinentálních lesostepních doubrav svazu Aceri tatarici-Quercion, konkrétně pro panonské sprašové doubravy asociace Quercetum pubescenti-roboris.

-iris_graminea-kvet.jpg -iris_graminea-kvet1.jpg

Druh rostoucí v jižní a střední Evropě dosahuje na našem území severovýchodní hranici svého areálu a jeho výskyt je u nás omezen na Panonské temofytikum s přesahem do Karpatského a Českomoravského mezofytika. Nejhojnější je v současné době v jihozápadní části Bílých Karpat, roztroušeně roste na Pavlovských kopcích a v Milovickém lese, v Hustopečské pahorkatině, mezi Lednicí a Podivínem a v Bořím lese u Valtic. Údolím Říčky u Brna zasahuje až do Moravského krasu. Lokality v Dolnomoravském úvalu zanikly, jedna lokalita je známa na hřebeni Chřibů. V Čechách jsou známé nějaké historické lokality, ale ty jsou velmi pravděpodobně sekundárního původu. Vzhledem ke své vzácnosti patří k silně ohroženým, zákonem chráněným druhům naší květeny (C2b, §2).

Fotografováno: 18.5. 2007, Chřiby – Moravany, PR Moravanské lúky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář