Jdi na obsah Jdi na menu
 


kruštík drobnolistý

25. 2. 2012

Epipactis microphylla (Ehrh.) Sw. - kruštík drobnolistý

-epipactis_microphylla-lokalita.jpg

Jeden z poměrně snadno určitelných kruštíků. Je to vytvalý, 15 – 30 cm vysoký druh s šedozelenou, hustě pýřitou lodyhou. Někdy může mít rostlina nafialovělý nádech. Listy jsou nápadně malé, v počtu 3 – 6, kratší nebo zdéli lodyžních článků. Jsou tmavě šedozelené, alespoň dolní listy na spodní straně a na pochvě nafialovělé. Klas je řídký, 3 – 15květý, květy jsou pootevřené nebo neúplně otevřené. Kvete od poloviny června do poloviny července.

       -epipactis_microphylla-cely.jpg  -epipactis_microphylla-cely1.jpg

       -epipactis_microphylla.jpg  -epipactis_microphylla1.jpg

Roste ve stinných lesích, zejména bučinách, někdy v dubohabřinách. Často bez keřového i bylinného patra nebo s bylinným patrem nezapojeným. Vyhledává půdy vápnité, humózní, živinami bohaté, většinou na zásaditém podloží. Nejčastěji roste ve společenstvech svazů Fagion a Carpinion.

       -epipactis_microphylla-detail.jpg  -epipactis_microphylla-detail1.jpg

V ČR dosti vzácný druh, především v Čechách, kde je znám jen z Nymburska z EVL Čtvrtě a z Liberecka z NPR Karlovské bučiny. Na Moravě se vyskytuje roztroušeně v Bílých Karpatech, několik lokalit je také v Moravské bráně, na rozhraní Ždánického lesa a Bučovické pahorkatiny. Izolovaně se vyskytuje na několika málo lokalitách v okolí Štěpánova nad Svratkou a Horního Čepí na Svratecku. Vzácně roste také v okolí Štramberka. Snad velmi vzácně je k vidění na Pálavě, z Moravského krasu existují jen staré údaje. Zákonem chráněný druh v kategorii silně ohrožený, v Červeném seznamu je hodnocen jako kriticky ohrožený (C1, §2, CITES).

       -epipactis_microphylla-listy.jpg  -epipactis_microphylla-poupata.jpg

Fotografováno: 9.6. 2007, Bučovická pahorkatina – Snovídky a 15.6. 2010, Moravské Podhůří Vysočiny – Štěpánov nad Svratkou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář