Jdi na obsah Jdi na menu
 


ladoňka dvoulistá pravá

23. 7. 2011

Scilla bifolia L. subsp. bifolia var. drunensis (Speta) Trávníček – ladoňka dvoulistá pravá

-scilla_bifolia_d-lokalita.jpg

Tento taxon byl v nedávné době chápaný jako samostatný druh nebo poddruh, ale podle novějších poznatků je ho nutné chápat pouze jako varietu typového poddruhu. U ladoňky dvoulisté se u nás rozlišují 4 morfotypy, které jsou dnes klasifikovány jako poddruhy. Jsou to: subsp. bifolia, subsp. spetana, subsp. rara a subsp. buekkensis.

-scilla_bifolia_d-biotop.jpg

-scilla_bifolia_d-porost.jpg

Zde popisovaný taxon je za květu rostlina vysoká 8 – 13 cm s nadzemní částí největšího listu v době květu dlouhým 8 – 12 cm a 1 – 1,6 cm širokým. Čepel je výrazně žlábkovitá, zelená, na okrajích až zřetelně hnědočerveně lemovaná. Stvol je nejčastěji nevýrazně hnědočerveně naběhlý nebo téměř zelený. Hrozen je tvořen 2 – 18 květy s okvětními lístky dlouhými 8,3 – 11,3 cm. Po obou stranách jsou přibližně stejně barvené, nejčastěji světle fialově modré, vzácněji tmavší, ojediněle i bílé. U nás byly zjištěny jen tetraploidní rostliny.

       -scilla_bifolia_d-cela.jpg  -scilla_bifolia_d-cela1.jpg

Biotopem jsou vlhčí až mezofilní listnaté lesy a doprovodné křoviny či louky, nejčastěji v údolích potoků. Tato varieta se vyskytuje pouze na Moravě (v Čechách var. bohemica) v údolí řeky Jihlavy a Rokytné mezi Třebíčí, Moravskými Bránicemi a Moravským Krumlovem a na východním okraji Drahanské vrchoviny. V této klasifikaci je taxon nutno považovat za silně až kriticky ohrožený. Jako druh Scilla drunensis je v Červeném seznamu i v zákoně uveden jako silně ohrožený (C2, §2).

       -scilla_bifolia_d.jpg  -scilla_bifolia_d1.jpg

Na Prostějovsku je dnes známa z PR Terezské údolí (mezi Laškovem a Náměští na Hané), dále je udávána od Kostelce na Hané (Trávníček at al. 2009).

       -scilla_bifolia_d-poupata.jpg  -scilla_bifolia_d-kvety.jpg

Fotografováno: 4.4. 2010, Drahanské podhůří – PR Terezské údolí, niva řeky Šumice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář