Jdi na obsah Jdi na menu
 


lipnice jesenická

25. 6. 2013

Poa riphaea (Asch. et Graebn.) Fritsch – lipnice jesenická

-poa_riphaea-biotop.jpg

Lipnice jesenická je tráva tvořící drobné trsíky s vnitropochevními i vněpochevními výběžky. Stébla jsou přímá, hladká, v horní polovině drsnější, 5–15 cm vysoká. Přízemní listy jsou ploché, do 2 mm široké, s čepelí na líci drsnou. Jazýček horních listů je poměrně vysoký (1,7–2,5 mm), blanitý. Květenství je chudá lata, 4–7 cm dlouhá, s 4–7 mm dlouhými plochými klásky. Plevy jsou stejné, blanitě lemované. Pluchy jsou kopinaté, na hřbetě kýlnaté, na bázi s chomáčkem chlupů, bez osin.

       -poa_riphaea.jpg -poa_riphaea1.jpg

Tento druh je jedním z našich nemnoha endemidů, konkrétně stenoendemitů, protože se vyskytuje pouze na jediné lokalitě na celém světě, kterou jsou Petrovy kameny v Jeseníkách. Její nejblíže příbuznou je arktoalpínská Poa caesia. Ta se v posledním glaciálu (době ledové) rozšířila i na naše území a po ústupu ledovce přežila v Jeseníkách, kde procesem speciace došlo postupně k vývoji některých morfologických znaků, díky kterým je ji možno považovat za samostatný druh.

     -poa_riphaea2.jpg       -poa_riphaea-listy.jpg -poa_riphaea-lata.jpg-poa_riphaea-detail.jpg 

Její jedinou lokalitou na celém světě jsou tedy rulová skaliska (mrazové sruby) zvaná Petrovy kameny ležící v I. zóně Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, součást národní přírodní rezervace Praděd. Samotná lipnice je jak ve vyhlášce, tak v Červeném seznamu uvedena v kategorii kriticky ohrožených druhů (C1, §1), chráněna je také mezinárodními úmluvami (Bernská úmluva – příloha 1) a je zároveň “Naturovým” druhem (Směrnice Rady č. 92/43/EHS). Celosvětová populace čítá kolem 150 trsíků.

Po odklonu Petrových kamenů mimo turistické trasy (nejsou volně přístupné) spočívá její ohrožení v podobě neukázněných turistů, příp. botaniků (sběr rostlin do herbáře). Samotné ohrožení avšak spočívá především v její vzácnosti.

Fotografováno: 24.6. 2010, Hrubý Jeseník – Petrovy kameny