Jdi na obsah Jdi na menu
 


lomikámen cibulkatý

12. 3. 2014

Saxifraga bulbifera L. - lomikámen cibulkatý

 -saxifraga_bulbifera-cely.jpg -saxifraga_bulbifera-cely1.jpg

Vytrvalá, 15–40 cm vysoká, díky žláznatým chlupům lepkavá bylina s vejčitými pacibulkami v paždí přízemních i lodyžních listů, často i listenů. Lodyha je přímá, jednoduchá, hustě stopkatě žláznatá. Přízemní listy v listové růžici jsou dlouze řapíkaté s okrouhlou až ledvinitou čepelí, na okraji vroubkovanou, stopkatě žláznatou i chlupatou, řapík je dlouze chlupatý. Lodyžních listů je 10–20, postupně se zmenšující v listeny. Dolní jsou v obrysu vejčité až trojúhelníkovité, krátce řapíkaté s čepelí na okraji zastřihovanou 5–9 tupými až ostrými zuby. Střední a horní jsou přisedlé s 3–1 párem zubů, nejhořejší jsou kopinaté, celokrajné. Květenství je stažený 3–20květý vrcholík připomínající okolík. Květní stopky jsou hustě stopkatě žláznaté stejně jako kalich, který je do 1/2–2/3 srostlý. Korunní lístky jsou obvejčité, žlutavě bílé, svrchu s krátkými bílými stopkatými žlázkami.Tyčinky jsou zdéli 1/4–1/3 korunních lístků. Kvete v květnu a červnu, plodem je téměř kulovitá tobolka s černohnědými, jemně bradavčitými semeny.

  -saxifraga_bulbifera-poupata.jpg -saxifraga_bulbifera-pacibulka.jpg

Možné záměny: Dosti podobným druhem je lomikámen zrnatý (Saxifraga granulata L.), který se odlišuje zejména vyvinutými pacibulkami pouze v paždí loňských (již zaschlých) přízemních listů. Květenství je volné v podobě vrcholičnaté laty, korunní lístky má lysé a tyčinky má zdéli ± 1/2 korunních lístků.

   -saxifraga_bulbifera-list.jpg -saxifraga_bulbifera-list1.jpg              -saxifraga_bulbifera-list2.jpg

Roste na výslunných stráních a mezích, suchých loukách, pastvinách, lesních světlinách a ve světlých lesích na sušších až čerstvě vlhkých, živinami bohatších (avšak nevápenných), humózních, slabě kyselých až neutrálních půdách. Z pohledu fytocenologického nevykazuje žádnou specifickou vazbu na některé společenstvo.

  -saxifraga_bulbifera-kvet.jpg -saxifraga_bulbifera-kvet1.jpg       -saxifraga_bulbifera-detail.jpg

Naším územím prochází severní areálová hranice výskytu druhu a vyskytuje se u nás pouze v prostoru jižní a jihozápadní Moravy asi po hranici Vranov nad Dyjí – Třebíč – Brno – Uherské Hradiště – Velká nad Veličkou. Místy na vhodných biotopech, např. v některých částech Moravského Podhůří Vysočiny jde o poměrně častý druh. V Červeném seznamu je hodnocen jako ohrožený druh (C3).

Fotografováno: Moravské Podhůří Vysočiny, Třebíčsko, 17.4. 2008 – Lhánice, PP Kozének a 24.4. 2008 – Ocmanice, PP Špilberk