Jdi na obsah Jdi na menu
 


lomikámen trojprstý

26. 10. 2022

Saxifraga tridactylites L. – lomikámen trojprstý

Jednoletá, lepkavě žláznatá, obvykle 3–15 cm vysoká bylina. Lodyha je přímá, větvená obvykle jen v květenství, stopkatě žláznatá a načervenalá. Přízemní listy jsou v listové růžici, v obrysu obvejčité až kopisťovité, na vrcholu trojzubé až trojlaločné, řidčeji celistvé, 3–15 mm dlouhé, ve zřetelný řapík zúžené, často již za květu zaschlé. Dolní a střední lodyžní listy jsou v obrysu úzce obvejčité až obkopinaté, 3–5zubé a 3–5laločné, na bázi klínovitě zúžené, přisedlé, nejvýše 20 mm dlouhé. Květenství je hrozen nebo chudá lata, vzácněji se objevují také jednokvěté rostliny. Květní stopky jsou alespoň 1,5 x delší než květy, za plodu se ještě prodlužující. Kalich je asi do poloviny srostlý, hustě stopkatě žláznatý, s kališními cípy široce trojúhelnikovitými, tupými až zaokrouhlenými. Korunní lístky jsou obvejčité, 2–3 mm dlouhé, nažloutle bílé. Kvete od dubna do června, plodem je téměř kulovitá tobolka s vejcovitými semeny, které jsou na povrchu pokryty hustými drobnými a většími řídkými bradavkami.

Možné záměny: Určování tohoto druhu nepůsobí žádné problémy a záměna s jiným druhem je nepravděpodobná.

-saxifraga_tridactylites-cely.jpg -saxifraga_tridactylites-cely1.jpg

Roste na výslunných stráních, skalních stepích a písčinách, na plochách se sníženou konkurencí ostatních bylin jako konkurenčně slabý druh. V posledních letech přibývá výskytů na antropogenních stanovištích, především na nádražích a podél kolejí. Roste na bázemi bohatých, především vápnitých, mělkých, skeletovitých půdách. Po stránce fytocenologické je diagnostickým druhem bazifilní vegetace jarní efemér asociace Cerastietum v rámci svazu Alysso alyssoidis-Sedion.

-saxifraga_tridactylites-list.jpg -saxifraga_tridactylites-list1.jpg

Na našem území je rozšířen roztroušeně v termofytiku, již méně často v mezofytiku a zde prioritně na vápencovém podloží. Výskyty na přírodních stanovištích jsou vázané na oblasti s výskytem bazického podloží, především vápenců. Nálezy na sekundárních stanovištích jsou roztroušeně po celém území, ale převažují lokality v nižších nadmořských výškách. Jako jarní efeméra, i když i suchá na lokalitách vydrží poměrně dlouho, může být přehlížen. V Červeném seznamu je hodnocen jako ohrožený druh, současně je chráněn zákonem jako silně ohrožený druh (NT, C3, §2). Zákonná ochrana se však vztahuje pouze na výskyty na přírodních stanovištích.

-saxifraga_tridactylites-detail.jpg -saxifraga_tridactylites-detail1.jpg

Na Prostějovsku velmi vzácný druh, který je z přirozených stanovišť znám pouze z vápenců v NPR Špraněk v Javoříčsko-mladečském krasu a nověji neověřené jsou údaje od Ludmírova a Jesence. Výskyt na vápencích na Kosíři není znám. Sekundární výskyty byly zjištěny v Prostějově jak na místním (vzácně), tak hlavním (hojně) vlakovém nádraží a v Němčicích nad Hanou a Dzbeli, také na nádražích (Kocián 2016).

Fotografováno: 24. 4. 2008, CHKO Moravský kras – Vilémovice a 12. 4. 2014, Prostějov – místní nádraží

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář