Jdi na obsah Jdi na menu
 


mák bělokvětý jihomoravský

19. 10. 2012

Papaver maculosum subsp. austromoravicum (Kubát) Kubát – mák bělokvětý jihomoravský

[syn. Papaver dubium subsp. austromoravicum (Kubát) Hörandl]

       -papaver_maculosum-cely.jpg -papaver_maculosum-cely1.jpg

Jednoletý druh máku s poněkud nevyjasněným taxonomickým postavením. V české botanické literatuře je vyčleněn jako samostatný druh Papaver maculosum se dvěma poddruhy, subsp. maculosum a subsp. austromoravicum odlišovaných na základě barvy čerstvého latexu. Jak v Dostálově, tak Slavíkově Květeně je uveden pod jménem Papaver albiflorum subsp. austromoravicum Kubát. Ve slovenské Květeně je taxon chápán v rámci šířeji pojatého druhu Papaver dubium, opět jako poddruh, subsp. austromoravicum. My se budeme držet jména uvedeném v Klíči ke květeně ČR i v novém Červeném seznamu, tedy Papaver maculosum subsp. austromoravicum.

       -papaver_maculosum.jpg -papaver_maculosum1.jpg

-papaver_maculosum-list.jpg

Jednoletá, žlutooranžově mléčící rostlina, vysoká obvykle 20 – 60 cm s přímou, měkce chlupatou lodyhou. Přízemní listy jsou řapíkaté, peřenosečné, střední a horní listy jsou krátce řapíkaté. Korunní lístky jsou bílé s tmavě fialovou skvrnou při bázi. Pyl je žlutý, kvete v dubnu a květnu, plodem je tobolka. Taxon je ve svých znacích hodně variabilní.

Roste na suchých stráních, okrajích lesů, úhorech a podél komunikací nejčastěji v lemových společenstvech sv. Geranion sanguinei, méně pak také v úzkolistých suchých trávnících sv. Festucion valesiacae.

   -papaver_maculosum-kvet.jpg -papaver_maculosum-detail.jpg

Je rozšířen především na Balkánském poloostrově, na sever zasahuje do panonské oblasti Maďarska, Slovenska a na jižní Moravu. U nás tedy roste poměrně vzácně jen v prostoru jižní Moravy, na sever po Brno. Podle Červeného seznamu patří k silně ohroženým druhům naší květeny (C2 b).

Fotografováno: 7.5. 2010, Slovensko, Nová Vieska – PR Drieňová hora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář