Jdi na obsah Jdi na menu
 


mařice pilovitá

7. 12. 2023

Cladium mariscus (L.) Pohl – mařice pilovitá

Statná bylina z čeledi šáchorovitých – Cyperaceae se silným, plazivým a výběžkatým oddenkem. Lodyha je vysoká 80–200 cm, přímá, olistěná, tupě trojhranná, dutá. Listy jsou čárkovité, 50–150 cm dlouhé a 1–1,5 cm široké s hnědými pochvami. Listové čepele jsou dlouze zašpičatělé, tuhé, kýlnaté, na okraji velmi ostře řezavě pilovité. Květenství je úzká vrcholová lata dlouhá 30–60 cm, široká obvykle 2–5 cm, složená z úžlabních kruželů 3–10kláskových klubíček. Klásky jsou vejčité, oblé. Kvete v červnu a červenci, plodem je vejčitě trojhranná, leskle hnědá, nahoře krátce zobánkatá nažka.

   -cladium_mariscus-porost.jpg

-cladium_mariscus-cela.jpg -cladium_mariscus-cela1.jpg

Možné záměny, zajímavosti: Na našem území nezamněnitelný druh. Rozmnožuje se téměř výhradně vegetativně rozrůstáním oddenků. Nažky klíčí jen výjimečně

Roste na slatinách s vysokou hladinou podzemní vody, v blízkosti vývěrů minerálních pramenů na půdách bohatých bázemi, především vápníkem. Je citlivá na změny vodního režimu. Z pohledu fytocenologického je diagnostickým druhem vápnomilných rákosin s mařicí pilovitou asociace Cladietum marisci v rámci svazu Magno-Caricion elatae (vegetace vysokých ostřic).

-cladium_mariscus-kvetenstvi.jpg -cladium_mariscus-kvetenstvi1.jpg

Tento kosmopolitně rozšířený druh je na našem území velmi vzácný. Jak historicky, tak recentně je vázán svým výskytem na slatiny v Polabí. Dnes se v tomto prostoru jistě vyskytuje pouze v NPP Hrabanovská černava u Lysé nad Labem, v NPP Polabská černava u Mělnické Vrutice a v PR Všetatská černava u Všetat. Výskyty z okolí Čečelic a Kozlů u Tišic nebyly v poslední době ověřeny. Patří k našim nejvzácnějším rostlinným druhům a poprávu je zařazena mezi kriticky ohrožené, zákonem chráněné druhy naší květeny (EN, C1r, §1).

-cladium_mariscus-detail.jpg -cladium_mariscus-detail1.jpg

Fotografováno: 28. 6. 2008, Mělnická Vrutice – NPP Polabská černava a 9. 6. 2011, Itálie - Bibione

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Exploiting A "UNKNOWN" Marketing Secret

(GeorgeHal, 3. 3. 2024 5:01)

<Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day

https://www.youtube.com/watch?v=z0aiLF3Sz7E