Jdi na obsah Jdi na menu
 


masnice vodní

19. 9. 2014

Tillaea aquatica L. - masnice vodní

Jednoletá, výjimečně krátce vytrvalá, droboučká vodní lysá bylina z čeledi Crassulaceae - tlusticovité dorůstající výšky 1–5 cm. Lodyha je přímá, vystoupavá nebo poléhavá, bohatě větvená, v uzlinách často kořenující. Listy jsou vstřícné, křížmostojné, téměř rovnovážně odstálé, dužnaté, čárkovité, celokrajné. Květy má jednotlivé, téměř přisedlé, 4četné, u suchozemských rostlin zpravidla kleistogamické. Korunní lístky jsou volné, podlouhle vejčité, tupé, bílé, v klestogamických květech zakrnělé. Tyčinky jsou kratší než koruna, kvete od června do září, plodem je měchýřek.

-tillaea_aquatica-biotop.jpg

Možné záměny: Vzhledem ke svým rozměrům snadno přehlédnutelná rostlinka. Na stanovištích roste společně např. s podobnými hvězdoši, od kterých se snadno rozpozná podle dužnatých lístečků. Hvězdoši mají lístečky “placaté”, ploché.

 -tillaea_aquatica.jpg -tillaea_aquatica1.jpg

Jejím biotopem jsou periodicky obnažovaná místa na březích vodních nádrží a řek, zejména pak obnažená dna letněných rybníků a rybí sádky. Zpravidla roste na jemnozrnných kyselých píscích. Po fytocenologické stránce je diagnostickým druhem obojživelné vegetace s pobřežnicí jednokvětou asociace Eleocharito-Littorelletum uniflorae v rámci svazu Eleocharition acicularis a vegetace nízkých jednoletých travin na vlhkých píscích as. Junco tenageiae-Radioletum linoidis v rámci sv. Radiolion linoidis.

    -tillaea_aquatica-cela.jpg -tillaea_aquatica-cela1.jpg       -tillaea_aquatica-detail.jpg

Těžiště výskytu tohoto druhu je v mezofytiku, v územích s větším množstvím rybníků, okrajově zasahuje i do oreofytika (Žďárské vrchy). Hlavními oblastmi výskytu byla především jihočeská rybniční pánev a pak byly známé jednotlivé lokality na Plzeňsku, Horažďovicku, Humpolecku, ve Žďárských vrších a u Náměště nad Oslavou. Současné rozšíření je obdobné, ale recentních lokalit je minimum. Po roce 2000 byla zjištěna na rybích sádkách v západních Čechách nedaleko Františkových lázní, na Blatensku, u Vodňan, Hluboké nad Vltavou, Trhových Svin a Kardašovy Řečice. Izolovaná lokalita je známa na Humpolecku (Kamenický rybník), Křižanova (Hlíny), Velkého Meziříčí (Březejc) a ve Žďárských vrších (Kamenný rybník u Polničky). Největší nakupení lokalit je v prostoru mezi Bohdalovem, Ostrovem nad Oslavou a Netínem na Žďársku. Poprávu je zařazena mezi kriticky ohrožené druhy naší flóry jak v Červeném seznamu, tak v zákoně (C1, §1).

Fotografováno: 30.5. a 20.6. 2012, Českomoravská vrchovina – Pavlov, EVL Znětínské rybníky, Staropavlovský rybník 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář