Jdi na obsah Jdi na menu
 


merlík hroznový

5. 6. 2013

Dysphania botrys (L.) Mosyakin et Clemants – merlík hroznový

[syn. Chenopodium botrys L.]

-chenopodium_botrys-biotop.jpg

Jednoletý druh merlíku s lodyhou vysokou obvykle 40–70 cm, která je přímá, svícnovitě větvená. Celá rostlina je lepkavě žláznatá (stopkaté žlázky), silně aromatická po citrónu. Listy má peřenoklané až peřenodílné, směrem nahoru se výrazně zmenšující, horní pak bývají často celistvé a celokrajné. Květenství je latnaté, složené z vidlanovitě uspořádaných jednotlivých květů nebo navzájem od sebe oddálených klubíček. Listeny v horní části květenství jsou velmi drobné, nenápadné. Okvětní lístky jsou bez kýlu se stopkatými žláznatými chlupy, oplodí pak hladké.

        -chenopodium_botrys-cely.jpg -chenopodium_botrys-cely1.jpg

Je druhem ruderálních stanovišť jako jsou navážky, haldy, pískovny, pole, okolí železnic nebo písčité náplavy řek. Půdy mu vyhovují lehké, písčité, roste také na průmyslově vzniklých substrátech podobných vlastností.

        -chenopodium_botrys.jpg -chenopodium_botrys1.jpg

Merlík hroznový je primárně rozšířen v jižní Evropě, jihozápadní a střední Asii a severozápadní Indii. Ve střední Evropě i u nás se vyskytuje druhotně, především v teplých oblastech (nejčastěji v jihomoravských úvalech), vzácně ve Slezsku, v Čechách jen ojediněle s více lokalitami, spíše historickými, v Praze a okolí. V Červeném seznamu je hodnocen jako ohrožený druh (C3).

             -chenopodium_botrys-detail.jpg -chenopodium_botrys-list.jpg

Na Prostějovsku byl jeho výskyt v poslední době potvrzen pouze podél kolejí v Prostějově mezi Hlavním a Místním nádražím (desítky rostlin i v roce 2012) a další nálezy v teplých oblastech Hané nejsou vyloučeny.

Fotografováno: 11.9. 2011 a 6.7. 2012, Hornomoravský úval – Prostějov