Jdi na obsah Jdi na menu
 


mléč zelinný

16. 3. 2020

Sonchus oleraceus L. – mléč zelinný

Jednoletá nebo ozimá bylina s tenkým, málo větveným kořenem. Lodyha je přímá, obvykle 30–80 cm vysoká, dutá, lysá, v horní části chudě větvená, řídce stopkatě žláznatá. Listy jsou měkké, matné, na líci namodrale zelené, na rubu sivozelené, na okraji jemně vyhlodávané. Dolní jsou zúžené v křídlatý řapík, lyrovitě peřenosečné až peřenodílné, na bázi střelovitě objímavé s oušky. Úbory mají 10–15 mm v průměru, jsou roztroušeně štětinatě žláznaté nebo lysé, v mládí při bázi hustě bíle vlnatě chlupaté. Vnější zákrovní listeny jsou čárkovitě kopinaté, bledě zelené, na vnitřní straně nápadně lesklé, výrazně střechovitě uspořádané. Jazykovité květy s ligulou sytě žlutou, na vnější ploše slabě fialově proužkovanou. Kvete od června do října, plodem je úzce obvejčitá nažka s chmýrem.

-sonchus_oleraceus-cely.jpg -sonchus_oleraceus-cely1.jpg

Možné záměny: Druhý náš jednoletý druh mléč drsný (Sonchus asper) se dobře odliší tuhými, nepříliš dělenými listy, více větvenou lodyhou a vně načervenalými květy.

Roste na okrajích cest, na polích, sídlištích, v sadech, rumištích, železničních nádražích a dalších podobných synantropních stanovištích. Polostinný druh rostoucí na sušších až vlhkých, živinami (především dusíkem) bohatých půdách. Z pohledu fytocenologického je diagnostickým druhem bazifilní plevelové vegetace v kulturách okopanin svazu Veronico-Euphorbion, dále je diagnostickým druhem ruderální vegetace s pouvou řepňolistou asociace Ivaetum xanthiifoliae v rámci sv. Atriplicion (ruderální vegetace vzpřímených jednoletých bylin) a v ruderální vegetaci s merlíkem zedním as. Polygono arenastri-Chenopodietum muralis v rámci sv. Malvion neglectae (ruderální vegetace poléhavých terofytů na živinami bohatých půdách).

-sonchus_oleraceus-list.jpg -sonchus_oleraceus-list1.jpg

Na našem území patří k hojným druhům termofytika a nižších a teplejších poloh mezofytika, v chladných, výše položených oblastech je vzácnější a do hor vystupuje jen ojediněle.

-sonchus_oleraceus-kvet.jpg -sonchus_oleraceus-kvet1.jpg

Na Prostějovsku hojný druh Hané a podhůří Drahanské vrchoviny, v kulminační části Drahanské vrchoviny je o poznání méně častý, ale i zde se vyskytuje roztroušeně.

Fotografováno: 30. 9. 2013, Hornomoravský úval – Prostějov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář