Jdi na obsah Jdi na menu
 


mochna bílá

4. 6. 2014

Potentilla alba L. - mochna bílá

Vytrvalá bylina s oddenkem větveným v krátké, později prodloužené větve. Lodyhy jsou postranní, obvykle 5–10 cm vysoké, přímé nebo vystoupavé, tenké. Jsou šikmo odstále chlupaté, dole s 1 redukovaným 3četným listenem, ve střední části s trojčetnými, nahoře jednoduchými listeny. Přízemní listy jsou dlanitě 5četné. Lístky jsou na líci zelené, na rubu šedé, stříbřitě lesklé, na žilkách i na ploše s chlupy přitisklými nebo poodstálými (hustota odění je proměnlivá). Květenství je 1–5květé, volné, s květy 1,5–2,3 cm v průměru. Korunní lístky jsou bílé, 6–9 mm dlouhé, o něco delší než chlupatý kalich. Kvete v dubnu a květnu, plodem je světlá nažka.

-potentilla_alba-porost.jpg

Je druhem dubových a dubohabrových hájů a borů, výslunných keřnatých strání, stepních luk, mezí, vzácněji i vlhkých luk. Z fytocenologického pohledu je diagnostickým druhem kostřavových luk asociace Potentillo albae-Festucetum rubrae v rámci svazu Arrhenatherion elatioris (mezofilní ovsíkové a kostřavové louky) a bělokarpatských luk as. Brachypodio pinnati-Molinietum arundinaceae v rámci svazu Bromion erecti. Také v lesních společenstvech je diagnostickým druhem panonských teplomilných doubrav na spraši (svaz Aceri tatarici-Quercion) a  teplomilných doubrav s prvky bezkolencových luk as. Melico pictae-Quercetum roboris v rámci svazu Quercion petraeae.

  -potentilla_alba-cela.jpg -potentilla_alba-cela1.jpg

Mochna bílá je nejhojnější v termofytiku a navazujících teplých částech mezofytika, jinde je vzácná. Chybí ve vyšších polohách a téměř na celé Českomoravské vrchovině. Minimum údajů je také z jižních a východních Čech a severní a severovýchodní Moravy. V Červeném seznamu je hodnocená jako ohrožený druh (C3).

 -potentilla_alba.jpg -potentilla_alba1.jpg                                     -potentilla_alba-detail.jpg

Na Prostějovsku význačný druh pro teplé Drahanské podhůří, kde roste až roztroušeně v teplomilných doubravách a v lemových společenstvech na kontaktu se suchými trávníky. Druhou oblastí výskytu jsou doubravy a střídavě vlhké louky ve Vojenském újezdu Březina. Chybí ve výše položených oblastech Drahanské vrchoviny, a také, až na ojedinělé lokality, v prostoru Hané jižně od Prostějova.

Fotografováno: 24.4. 2009. Moravské Podhůří Vysočiny – Boskovice, okolí vrchu Habří (Vinohrádek u Boskovic) a 4.5. 2012, Drahanské podhůří – Myslejovice, okolí vrchu Strážná