Jdi na obsah Jdi na menu
 


myší ocásek nejmenší

5. 2. 2020

Myosurus minimus L. – myší ocásek nejmenší

Rod Myosurus L. – myší ocásek (myšinka) zahrnuje asi 6 druhů jednoletých, vzácně dvouletých drobných bylin za plodu s nápadně prodlouženým kuželovitým květním lůžkem. Na našem území se můžeme setkat pouze s jediným, popisovaným druhem.


Jednoletá, lysá bylina s přízemní růžicí listů a stvolem vysokým obvykle 10–16 cm, který je ukončen jediným květem. Listy přízemní růžice jsou čárkovité 2–6 cm dlouhé a 0,5–1 cm široké, celokrajné, lysé. Kališní lístky jsou úzce obvejčité, bílé až nazelenalé. Korunní lístky jsou úzké, kornoutovité, 2,5–3 mm dlouhé, žlutobílé, na bázi s nektariovou šupinou. Kvete od dubna do června, plodem je trojboká nažka s velmi krátkým zobánkem.

-myosurus_minimus-porost.jpg

Možné záměny: Druh je natolik charakteristický, že záměna s jiným druhem není pravděpodobná.

Roste na polích, obnažených dnech rybníků nebo okrajích polních cest a podobných člověkem ovlivňovaných biotopech na vlhkých písčitých až jílovitých půdách, kyselé až slabě alkalické reakce. Vyžaduje nezapojenou vegetaci s dostatečnými mezerami pro svůj růst. Vzhledem k tvorbě velkého množství semen bývají populace často početné, ale často efemérní. Z pohledu fytocenologického není diagnostickým druhem pro žádnou vegetační jednotku.

-myosurus_minimus-list.jpg -myosurus_minimus-list1.jpg

V rámci ČR se vyskytuje vzácně až lokálně roztroušeně na většině území od nížin do podhůří. Díky intenzifikaci zemědělského a rybářského hospodaření lokalit ubylo a druh patří mezi ohrožené druhy naší flóry (NT, C3). Vzhledem k charakteru biotopů, na kterých druh roste, je jeho případná praktická ochrana značně problematická.

-myosurus_minimus-detail.jpg -myosurus_minimus-detail1.jpg

Na Prostějovsku dnes vzácný druh, který byl po roce 2000 nalezen v početné populaci v lesní školce u Prostějoviček a několik jedinců bylo pozorováno na poli u Lutotína. Tyto lokality se ± shodují také s historickými lokalitami, které uvádí Spitzner (1887), který ho navíc uvádí od Krasic. Těsně za hranicí okresu Prostějov byl druh nalezen na mokřině v poli u Ludéřova (Prančl & Mruzíková 2015).

Fotografováno: 20. 4. 2008, Střední Poorličí – Choceň a 8. 5. 2009, Drahanské podhůří – Lutotín

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář