Jdi na obsah Jdi na menu
 


nepatrnec rolní

30. 4. 2013

Aphanes arvensis L. - nepatrnec rolní

-aphanes_arvensis-porost.jpg

Žlutavě nebo šedavě zelená, jednoletá bylina z čeledi Rosaceae – růžovité. Lodyha je 3–15 cm vysoká, nejčastěji od báze rozvětvená, roztroušeně odstále chlupatá, s větvemi poléhavými nebo obloukem vystoupavými. Dolní listy jsou zřetelně řapíčkaté, horní pak přisedlé. Květy jsou drobné, nenápadné. Češule vejcovité až elipsoidní, pod bází kališních lístků zřetelně džbánkovitě zaškrcené, s 8 vyniklými žilkami, hustě odstále chlupaté. Kvete od května do října.

-aphanes_arvensis-trs.jpg

Druh rostoucí na polích, v jetelištích, na úhorech a strništích. Vzácněji pak na písčinách, písčitých náplavech, okrajích polních cest, degradovaných pastvinách a sušších rumištích jak na silikátových, tak vápnitých (na odvápněných půdních vrstvách) půdách. Je indikátorem mírně kyselých půd. Vyhledává jemně písčité, živné, bázemi bohaté hlinité až hlinitopísčité půdy chudé na skelet. Je diagnostickým druhem plevelového společenstva asociace Aphano arvensis-Matricarietum chamomillae řazené do svazu Scleranthion annui.

       -aphanes_arvensis.jpg -aphanes_arvensis1.jpg

Tento převážně západo a středoevropský druh je u nás rozšířen roztroušeně na většině území v mezofytiku a termofytiku, v některých územích je ale vzácný nebo chybí. Pravděpodobně chybí na jižní Moravě, hojnější výskyty byly zaznamenány např. v Plzeňské pahorkatině, Jihočeské pánvi, Středním Povltaví, Votické a Hornosázavské pahorkatině a lokálně na Českomoravské vrchovině. Vlivem intenzifikace zemědělské výroby druh ustoupil a v Červeném seznamu je hodnocený jako ohrožený druh (C3).

             -aphanes_arvensis-detail.jpg -aphanes_arvensis-detail1.jpg

Na Prostějovsku vzácný (jistě i částečně přehlížený) druh, který byl v posledních letech potvrzen jen na několika málo lokalitách. Pozorován byl u Ospělova, Přemyslovic a Jednova. Těsně za hranicí okresu pak u Ludéřova, Vysoké na Kladecku a na hrázi Boskovické přehrady u Vratíkova. Pouze literární údaje se vztahují k výskytu na písčitém poli u Slatinic (Albrecht 2001) a na poli mezi Pohorou a Novými Sady u H. Štěpánova (Kühn 1968).

Fotografováno: 2.9. 2010, Českomoravská vrchovina – Pelhřimovsko, Horní Rápotice a 13.9. 2011, Hornosázavská pahorkatina – Světlá nad Sázavou