Jdi na obsah Jdi na menu
 


ostřice Buxbaumova

7. 11. 2012

Carex buxbaumii Wahlenb. - ostřice Buxbaumova

-carex_buxbaumii-lokalita.jpg

Výběžkatá ostřice s dolními pochvami šupinovitými, nejčastěji vínově purpurovými nebo hnědočervenými, nerozpadavými (starší se mohou vláknitě třepit). Vrcholový klásek je elipsoidní, s dolní samčí částí tvořící výrazný límeček pod samičí částí vrcholového klásku. Plevy samičích květů jsou kopinaté nebo vejčitě kopinaté, purpurové nebo tmavší, na vrcholu většinou nesouměrné, s velmi dlouhou širokou mečovitou špicí dosahující přes polovinu délky plevy, s výrazným kýlem. Mošničky v obrysu podlouhlé, oboustranně vyklenuté, často rovnoběžné na bocích, na povrchu hustě pokryté polokulovitými nebo krátce cylindrickými papilami.

Pozor na záměnu: Velmi podobná je ostřice Hartmanova, která se odlišuje spíše nicím květenstvím, oválnějšími klásky a kratším listenem nepřesahujím květenství, dále na: https://csophorepnik.estranky.cz/clanky/predstavujeme-vam/rostliny/ostrice-hartmanova.html

       -carex_buxbaumii.jpg -carex_buxbaumii1.jpg

Roste na minerotrofních rašeliništích, slatinných loukách, slatinných olšinách a na prameništích na neutrálních a bazických půdách. V ČR se jedná o velmi vzácný druh vyskytující se ve třech oblastech. Ve středním Polabí, ve Velké Kotlině v Jeseníkách a v Hodonínské Dúbravě. Zcela poprávu je zákonem chráněným druhem v kategorii kriticky ohrožený, ve stejné kategorii je uvedena i v Červeném seznamu (C1, §1, ČK).

                -carex_buxbaumii-detail.jpg -carex_buxbaumii-baze.jpg

Fotografováno: 26.7. 2006 a 24.6. 2010, Hrubý Jeseník – Velká Kotlina

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář