Jdi na obsah Jdi na menu
 


ostřice Hartmanova

1. 11. 2012

Carex hartmanii Cajander – ostřice Hartmanova

-carex_hartmanii-biotop1.jpg

Výběžkatý druh ostřice s dolními pochvami šupinovitými, hnědočervenými nebo oranžově červenými, nerozpadavými (starší se někdy vláknitě třepí). Vrcholový klásek je cylindrický se spodní samčí částí tvořící nevýrazný límeček. Plevy samičích klásků jsou podlouhle vejčité, červenohnědé nebo tmavě purpurové, vzácně i světle hnědé, na vrcholu souměrné, špičaté. Mošničky v obrysu podlouhlé, oboustranně vyklenuté, matné a hustě pokryté drobnými polokulovitými papilami.

         -carex_hartmanii.jpg -carex_hartmanii1.jpg

Pozor na záměnu: Velmi podobná, nicméně velmi vzácná je ostřice Buxbaumova (Carex buxbaumii), která se liší zejména oválnější samičí částí koncového klásku “podepřenou” výraznějším límečkem a špičatějšími plevami samičích klásků.

Roste na mezotrofních rašelinných loukách, na okrajích minerotrofních rašelinišť, na pcháčových loukách, vzácněji v mokřadních olšinách a ve sníženinách v teplomilných doubravách na písku.

       -carex_hartmanii2.jpg -carex_hartmanii3.jpg

Rozšířená je ostrůvkovitě po celém území ČR. V některých oblastech, např. většina Moravy, západní Čechy a jihovýchodní okraj Českomoravské vrchoviny je velmi vzácná nebo chybí. V některých částech, např. v jižních a jihozápadních Čechách, na části Českomoravské vrchoviny a ve Žďárských vrších je místy hojnější. V Červeném seznamu je hodnocená jako druh vyžadující pozornost (C4a).

      -carex_hartmanii-kvetouci.jpg -carex_hartmanii-baze.jpg

Na Prostějovsku dosti vzácný druh s více lokalitami pouze ve VÚ Březina. Mimo tuto oblast roste u Otinovsi, v PP Nivské louky a izolovaná, ale početná populace je známa od Skřípova.

Fotografováno: 26.5. 2006, Drahanská vrchovina – Skřípov a 1.5. 2008, Dolnomoravský úval – Hodonínská Dúbrava

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář