Jdi na obsah Jdi na menu
 


ostřice horská

5. 9. 2012

Carex montana L. - ostřice horská

-carex_montana.jpg

Vytrvalý, hustě trsnatý druh ostřice bez výběžků. Listy má světle zelené, na líci krátce chlupaté (dobrý znak viditelný i pouhým okem), nepřezimující. Pochvy dolních listů jsou nápadně vínově červené, někdy tmavočervené. Lodyhy jsou zpravidla delší než listy zakončené staženým různoklasým květenstvím s 1 kláskem samčím (horním) a 1 – 2 klásky samičími. Lodyha bývá často chabá, převislá. Plevy jsou tmavě hnědé, bez středního zeleného žebra. Mošničky jsou krátce hustě plstnatě chlupaté s krátkým zobánkem.

       -carex_montana-trs.jpg -carex_montana-trs1.jpg

Roste ve světlých lesích, na travnatých stráních a pasekách především na bazických podkladech. Rozšířena je roztroušeně po celém území s výjimkou oblastí s kyselými horninami (většina Českomoravské vrchoviny) a nevystupuje zpravidla ani do oblastí s vyšší nadmořskou výškou (ojedinělý výskyt ale např. ve Velké kotlině v Jeseníkách). I když má druhové jméno “horská”, tak v horských polohách opravdu moc neroste :-).

                -carex_montana-klasek.jpg -carex_montana-klasek1.jpg

Na Prostějovsku spíše vzácnější, místy až roztroušený druh rozšířený zejména ve světlých lesích Drahanského podhůří a Kosířska. Ve vyšších polohách na kyselých kulmských horninách neroste.

           -carex_montana-koreny.jpg -carex_montana-baze.jpg

Fotografováno: 27.4. 2008, Bučovická pahorkatina – NPR Strabišov-Oulehla a 1.5. 2008, Dolnomoravský úval – Hodonínská Dúbrava

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář