Jdi na obsah Jdi na menu
 


ostřice nízká

19. 9. 2012

Carex humilis Leyss. – ostřice nízká 

-carex_humilis-kruh.jpg

Vytrvalý druh různoklasé ostřice tvořící pevné trsy (bez výběžků), které díky neustálému přirůstání a odumírání mají podkovovitý až kruhovitý tvar. Pochvy dolních listů jsou hnědavé, někdy s červeným nádechem. Listy jsou úzké, tuhé, po okrajích draslavé. Lodyhy jsou bezlisté, velmi krátké (podstatně kratší než listy) s horním samčím a 2 – 4 samičími klásky. Mošnička je drobná, oválná, jemně krátce chlupatá s téměř neznatelným zobánkem. Plevy mají výrazný suchomázdřitý lem. Kvete brzy na jaře, v březnu a dubnu. 

 -carex_humilis-porost.jpg -carex_humilis-trsy.jpg

Roste na suchých trávnících, kamenitých stráních, písčinách a v teplomilných doubravách. Je to teplomilný druh rostoucí u nás především v termofytiku s přesahem do navazujících teplejších částí mezofytika. V Čechách je rozšířena především ve střední a severozápadní části, na Moravě je potom poměrně častá v jižní a střední části s výrazným přesahem do Moravského Podhůří Vysočiny. V Červeném seznamu je uvedena v kategorii C4a – druh vyžadující pozornost.

         -carex_humilis-kvet.jpg -carex_humilis-kvet1.jpg

Na Prostějovsku je roztroušeným druhem teplých částí Plumlovska a Kosířska, vzácně ji najdeme v okolí Brodku u Prostějova. Je pravidelnou součástí teplomilných acidofilních trávníků svazu KoelerioPhleion phleoidis, méně Bromion erectii, a také teplomilných doubrav (reprezentativní porosty např. v PR Andělova zmola a na Kostelecké hoře u Lutotína). Nejseverněji je známa z okolí Slatinek, nověji nepotvrzené jsou údaje od Náměště na Hané.

                  -carex_humilis-plod.jpg -carex_humilis-plod1.jpg

-carex_humilis-baze.jpg

 Fotografováno: 1.5. 2008, Dolnomoravský úval – Hodonínská Dúbrava, 4.4. 2010, Drahanské podhůří – Vinohrádek u Plumlova a 16.4. 2010, Moravské Podhůří Vysočiny – Vinohrádek u Boskovic

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář