Jdi na obsah Jdi na menu
 


ostřice odchylná

15. 5. 2012

Carex appropinquata Schum. - ostřice odchylná

-carex_appropinquata-lokalita.jpg  

Trsnatý (někdy tvořící vysoké bulty) druh ostřice bez výběžků. Oddenek má pokrytý nápadnými, vláknitě rozpadavými tmavými pochvami. Báze mladých výhonů jsou oranžově rezavé. Dolní pochvy jsou hnědé až tmavohnědé, rozpadavé na dlouhá hnědá vlákna. Plevy jsou špičaté, rezavě hnědé, v horní polovině úzce suchomázdřité nebo bez průsvitného okraje. Jsou tupé nebo špičaté se zeleným středním pruhem a výraznou střední žilkou. Jsou stejně dlouhé nebo delší než mošničky. Mošničky jsou matné, na hřbetě s 3 – 7 vyniklými žebernatými žilkami, na břišní straně bez žilek nebo 3 – 5 krátkými žilkami. 

-carex_appropinquata.jpg  

Záměna: Nejsnáze je zaměnitelná s ostřicí latnatou (Carex paniculata) řazené do stejné sekce Paniculatae, která se však liší nerozpadavými dolními pochvami a lesklými, nevýrazně žilkovanými nebo nežilkovanými mošničkami.

         -carex_appropinquata-kvetouci.jpg  -carex_appropinquata-plodici.jpg

Jejím biotopem jsou slatinné louky, minerotrofní rašeliniště, prameništní olšiny, vzácněji roste na březích řek a podél potůčků. Vyžaduje mokré, bahnité, zásadité, často vápnité půdy. Ve vegetaci vysokých ostřic svazu MagnoCaricion elatae je diagnostickým druhem asociace Caricetum apropinquatae.

Na našem území roste roztroušeně až vzácně především v pahorkatině a podhůří v oblastech s výskytem bazických substrátů, jinde je daleko vzácnější. Obecně vzácná je v nížinách a velmi vzácně se vyskytuje v karpatské části Moravy. V Červeném seznamu je hodnocena jako silně ohrožený druh, zákonem chráněná není (C2).

  -carex_appropinquata-baze.jpg -carex_appropinquata-mosnicka.jpg

Na Prostějovsku jde o vzácný druh rostoucí jen ve vyšších polohách Drahanské vrchoviny. Známa je z údolí Bělé na Kladecku, z PR Lipovské upolínové louky, PP Pohorská louka a z údolí Pohorského potůčku, dále z PR Pavlovské mokřady, ze dvou mikrolokalit u Horního Štěpánova a velmi vzácně roste i ve VÚ Březina. 

Fotografováno: 8.6. 2005 a 5.7. 2008, Drahanská vrchovina – Horní Štěpánov, 29.5. 2006 – PR Pavlovské mokřady a 10.5. 2008 – Bělá na Kladecku; 4.4. 2008, Českomoravská vrchovina – Vílanec u Jihlavy 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář