Jdi na obsah Jdi na menu
 


ostřice prodloužená

23. 6. 2012

Carex elongata L. - ostřice prodloužená

-carex_elongata-biotop.jpg

Dobře poznatelný druh ostřice tvořící výrazně světle zelené, vyvýšené trsíky. Dolní pochvy má šupinovité, bezčepelné, tuhé, světle slámové nebo bledě šedé s růžovým nádechem, nerozpadavé. Listy má úzké, žlábkovité, živě zelené, na okraji a na kýlu osténkatě draslavé. Květenství je klasovité, stejnoklasé. Klásky jsou v obrysu oválné až vejčité. Mošničky podlouhle kopinaté, na bázi srdcovité, oboustranně vynikle žilkované, hnědozelené až světle hnědé.

-carex_elongata-trs.jpg

Roste v mokřadních, často slatinných olšinách (typicky při patách kmenů olší), méně často v potočních olšinách, na březích rybníků a rašelinných loukách. Jedná se o indikační druh slatinných olšin, fytocenologicky ji můžeme zařadit do asociace Carici elongataeAlnetum.

       -carex_elongata.jpg  -carex_elongata1.jpg

V rámci ČR je rozšířená roztroušeně po celém území, méně častá nebo chybí je v suchých územích, velmi vzácná je také v karpatské části Moravy.

 -carex_elongata-baze.jpg -carex_elongata-baze1.jpg

Na Prostějovsku je také rozšířená roztroušeně s výjimkou zkulturněné Hané, kde je podstatně vzácnější. Typická je pro více podmáčené olšiny, často se stagnující vodou a břehové partie jezírek a rybníčků.

Fotografováno: 11.6. 2006, Drahanská vrchovina – PR Skelná huť, 6.5. 2008, Pohora – údolí Pohorského potoka a 13.5. 2009, Českomoravská vrchovina – PP Bukovské rybníčky

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář