Jdi na obsah Jdi na menu
 


ostřice trsnatá

17. 6. 2012

Carex cespitosa L. - ostřice trsnatá

-carex_cespitosa-trs.jpg

Další druh ostřice, která vytváří i poměrně vysoké bulty, které ovšem bývají spíše vyšší než širší. Má hustě a tvrdě trsnatý oddenek (velmi náročný je sběr herbářové položky), který je pokrytý šupinovitými nerozpadavými pochvami. Dolní pochvy jsou šupinovité, purpurové až červenopurpurové, za sucha výrazně lesklé, nerozpadavé. Listy jsou na průřezu dvakrát lomené nebo žlábkovité, na jaře výrazně světle zelené, později tmavozelené. Květenství má klásky nahloučené, vzájemně se překrývající, dolní klásek bývá někdy mírně oddálen. Listen je pouze pod spodním kláskem, vždy výrazně kratší než květenství. Klásky jsou krátce válcovité, spodní krátce stopkatý, horní jsou přisedlé. Má zpravidla jeden klásek samčí (horní) a dva samičí.

       -carex_cespitosa-cela.jpg  -carex_cespitosa-cela1.jpg

Roste na slatinných loukách, v nivách menších toků a v pánvích, na okrajích minerotrofních rašelinišť a častá bývá také v mokřadních olšinách. Poměrně dobře snáší i odvodnění lokalit díky velkým a tvrdým trsům.

           -carex_cespitosa-kvet.jpg  -carex_cespitosa-kvet1.jpg

                 -carex_cespitosa-plod.jpg  -carex_cespitosa-plod1.jpg

V ČR roste roztroušeně víceméně po celém území, i když v některých oblastech je vzácná nebo chybí. Nejčastější je v nižších polohách až podhůří, do vyšších horských poloh nevystupuje. V Červeném seznamu je hodnocena jako druh vyžadující pozornost (C4a).

                     -carex_cespitosa-baze.jpg -carex_cespitosa-baze1.jpg

Na Prostějovsku roztroušený druh typický pro vlhké (i odvodněné a dlouhodoběji neobhospodařované) louky a olšiny. Najdeme ho nejen ve vyšších polohách, ale i v Drahanském podhůří, např. v nivě Romže a u Myslejovic.

Fotografováno: 15.4. 2007 a 10.5. 2008, Drahanská vrchovina – údolí Bělé a 7.6. 2008, Hřebečovská vrchovina – Rychnov 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář