Jdi na obsah Jdi na menu
 


ostrolist poléhavý

26. 11. 2012

Asperugo procumbens L. - ostrolist poléhavý

-asperugo_procumbens-lokalita.jpg

Jednoletá bylina z čeledi brutnákovitých – Boraginaceae, která je rozšířena v Evropě (od západního Středozemí s přilehlou částí severní Afriky až po Ural), dále na západní Sibiři a ve střední Asii. Zavlečena byla také do Severní Ameriky.

-asperugo_procumbens-porost.jpg

Lodyha je poléhavá nebo vystoupavá, obvykle do 35 cm dlouhá, po celé délce krátce drsně chlupatá a tupě hranatá. Listy jsou v dolní polovině lodyhy střídavé, v horní vstřícné nebo dvouřadě střídavé, krátce řapíkaté, nápadně tmavě zelené, po obou stranách odstále štětinatě chlupaté. Květy jsou drobné s kratičkou květní stopkou, nicí, za plodu se nápadně prodlužující. Kvete od května do srpna modrými květy, plodem je tvrdka.

  -asperugo_procumbens-cely.jpg -asperugo_procumbens-cely1.jpg

Je druhem rumišť, navážek, železničních náspů, skládek, kompostů a travnatých okrajů polí na živinami bohatých půdách.

        -asperugo_procumbens-kvet.jpg  -asperugo_procumbens-kvet1.jpg

Teplomilný druh, rozšířen je tedy zejména v termofytiku. Do mezofytika, zvláště teplejšího, bývá přechodně zavlékán, v jiných oblastech se objevuje jen velmi vzácně. V Čechách je nejvíce údajů z dolního a středního Poohří, Českého středohoří a okolí Prahy. Na Moravě je nejčastější v jihomoravských pahorkatinách, v okolí Brna a v Podyjí. Ve starém Červeném seznamu druh nebyl uveden, v novém (2012) je již hodnocen jako ohrožený druh (C3), s čímž se dá souhlasit.

       -asperugo_procumbens-lodyha.jpg -asperugo_procumbens-plod.jpg

Na Prostějovsku zřejmě vzácný, spíše náhodně a nepravidelně se vyskytující druh s minimem recentních údajů. Kromě nedávno nalezené lokality přímo v Prostějově existuje údaj o výskytu z pole u Brodku u Prostějova (Lososová 2001). Více údajů o výskytu se vztahuje až do okolí Olomouce (sbíral např. Homola, Deyl v druhé polovině 20. století).

Fotografováno: 13.6. 2011, Hornomoravský úval - Prostějov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář