Jdi na obsah Jdi na menu
 


pampeliška podunajská

31. 7. 2014

Taraxacum danubium A. J. Richards – pampeliška podunajská

Pampeliška podunajská patří mezi tzv. červenoplodé pampelišky řazené do sekce Erythrosperma, kterých je na našem území rozeznáváno kolem 20 druhů. Celou sekci odlišují následující znaky: rostliny suchých stanovišť; alespoň některé vnější zákrovní listeny při vrcholu s drobným hrbolkem až růžkem; kořenová hlava často kryta tunikou (zaschlé hnědavé zbytky řapíků); nažky zbarvené hnědě až vínově červeně s úzce válcovitou pyramidou.

-taraxacum_danubium-porost.jpg

Popisovaný taxon je drobná až středně velká bylina vysoká do 20 cm, při bázi listů a stvolů je hustě nahnědle chlupatá. Listy jsou zpravidla k podkladu přitisklé, řídce pavučinatě chlupaté, olysávající. Čepel je v obrysu podlouhle eliptická, obvykle 3–12 cm dlouhá, 1,5–3 cm široká, 3–4x delší než široká, jednoduše až téměř přetrhovaně peřenosečná s poměrně malým koncovým úkrojkem. Řapík je úzce křídlatý, růžově až červeně fialový. Stvoly jsou v mládí celé pavučinatě chlupaté. Úbory jsou drobné, 2,5–3 cm v průměru, nápadně vypouklé, zlatožluté, s vyvinutým pylem. Vnější zákrovní listeny jsou celkem pravidelně uspořádané, dolů obloukem ohnuté, se špičkou často ven směřující, ploché, na líci sivozelené, na okraji s velmi úzkým, bělavým, za čerstva málo zřetelným lemem. Zralá nažka je hnědopurpurová, při dozrávání výrazně cihlově oranžovohnědá se špinavě bílým chmýrem. Kvete v dubnu a květnu.

-taraxacum_danubium-porost1.jpg

Problémy s určováním: Určování téměř veškerých druhů pampelišek je poměrně problematické, vyžaduje značnou zkušenost a je vhodné určení konzultovat s odborníkem na danou skupinu. Je třeba posuzovat více znaků na více jedincích dané populace a vyhýbat se určování jedinců na extrémních stanovištích nebo nějak poškozených (např. sešlapem). Druhy jsou sami osobě velmi plastické a většina druhů se rozmnožuje apomikticky (rozmnožování semeny, kterému nepředchází splynutí gamet) a kříží se.

 -taraxacum_danubium.jpg -taraxacum_danubium1.jpg

Roste na výslunných travnatých a kamenitých stráních, pěšinách, na dnech opuštěných lomů, sešlapávaných trávnících a lesních cestách ve světlých teplomilných lesích (doubravy, bory, akátiny). Vyžaduje vysýchavé, propustné, někdy nevyvinuté půdy slabě alkalické až neutrální reakce. Fytocenologicky se uplatňuje nejčastěji ve společenstvech suchých trávníků svazů Festucion valesiacae a Koelerio-Phleion phleoidis. Patří k nejxerotermnějším zástupcům sekce.

  -taraxacum_danubium-kvet.jpg -taraxacum_danubium-kvet1.jpg

Druh je v současné době znám z východní části střední Evropy (ČR, Slovensko, Maďarsko, Rakousko a ojediněle roste i v Německu). U nás je roztroušeným druhem v termofytiku a teplejším mezofytiku Čech především v širším okolí Prahy a v Českém středohoří, vzácně roste v jižních a jihozápadních Čechách a v Polabí. Na Moravě je roztroušená, místy i hojnější na jižní Moravě zejména na Hodonínsku a Znojemsku, vzácnější je pak na Moravě střední.

 -taraxacum_danubium-kvet2.jpg -taraxacum_danubium-list.jpg

Na Prostějovsku je výskyt pampelišek sekce Erythrosperma omezen především na oblast Plumlovska a Kosířska. Dosahuje zde severní hranice výskytu a velmi často se zde vyskytují obtížně určitelní jedinci s více či méně patrnými znaky diploidní pampelišky červenoplodé (Taraxacum erythrospermum). Konkrétně je pampeliška podunajská uváděna z PP Hamerská stráň a z PP Čubernice, dále pak z Růžičkova lomu a z Hlubokého žlebu u Náměště na Hané.

Za určení rostlin z fotografií a další informace o pampeliškách sekce Erythrosperma na Plumlovsku děkujeme panu RNDr. Radimu J. Vašutovi, Ph. D. z katedry botaniky Univerzity Palackého v Olomouci.

Fotografováno: 22.4. a 6.5. 2012 a 4.5. 2013, Hanácká pahorkatina – Ohrozim, PP Čubernice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář