Jdi na obsah Jdi na menu
 


pcháč různolistý

4. 11. 2022

Cirsium heterophyllum (L.) Hill. – pcháč různolistý

Vytrvalá, statná bylina s přímou, obvykle 50–120 cm vysokou, nekřídlatou, mělce rýhovanou a jemně pavučinatě chlupatou lodyhou. Listy jsou bylinné, měkké, na okraji vykrajované a měkce osténkaté, na líci téměř lysé, na rubu hustě přitiskle běloplstnaté. Přízemní listy jsou obvykle 20–35 cm dlouhé a 7–13 cm široké, v růžici, s čepelí v obrysu podlouhlou až obkopinatou, celistvou s okrajem mělce vykrajovaným až hrubě zubatým nebo peřenolaločnou až peřenodílnou, v široce křídlatý řapík zúženou. Dolní lodyžní listy jsou kopinaté až obkopinaté, ouškatě srdčitou bází přisedlé, celistvé nebo v dolní polovině houslovitě zúžené, v horní polovině peřenolaločné až peřenoklané. Horní listy jsou celistvé až čárkovitě kopinaté, s úkrojky drobně vykrajovaně zubatými, často mírně obloukovitě k vrcholu listu zahnuté. Úbory mají 3,5–5 cm v průměru, na vrcholu lodyhy jsou jednotlivé nebo po 2–5 shloučené, terminální největší přímý, ostatní odstálé na krátkých plstnatých stopkách. Zákrov je široce vejcovitý až cibulovitý. Zákrovní listeny jsou vejčitě kopinaté, nahoře hnědofialově naběhlé, vnější špičaté s jemným osténkem, prostřední přitupělé, vnitřní kopinaté s blanitým kopinatým fialovým přívěskem. Květy jsou trubkovité, morfologicky i funkčně oboupohlavné. Koruna je 20–30 mm dlouhá, nachová nebo vzácně světle růžová. Kvete v červnu a červenci, plodem je 4–5 mm dlouhá, ochmýřená nažka.

-cirsium_heterophyllum-porost.jpg -cirsium_heterophyllum-porost1.jpg

Možné záměny, variabilita: Určování tohoto druhu obvykle nečiní žádné obtíže. Tradičně se odlišují v ranku variety rostliny s listy pouze celistvými (var. integrifolium) nebo alespoň středními lodyžními listy členěnými (var. legitimum). Jedná se ale pouze o ekomorfózy, které nemají taxonomický význam.

-cirsium_heterophyllum-cely.jpg -cirsium_heterophyllum-cely1.jpg

Druh rostoucí na horských a podhorských loukách, ladech, subalpínských vysokobylinných nivách nebo také v řídkých křovinách a světlých olšinách. Vyžaduje čerstvě vlhké až vlhké půdy s průsakovou vodou, humózní, živinami bohatší, slabě kyselých až slabě zásaditých. Jedná se o světlomilný druh, který však snese určitý stupeň zastínění. Po stránce fytocenologické je diagnostickým druhem vegetace horských koprníkových luk asociace Meo athamanthici-Festucetum rubrae v rámci svazu Polygono bistortae-Trisetion flavescentis (horské trojštětové louky) a vegetace horských vlhkých luk s pcháčem různolistým as. Polygono bistortae-Cirsietum heterophylli v rámci sv. Calthion palustris (vlhké pcháčové louky).

-cirsium_heterophyllum-kvet.jpg -cirsium_heterophyllum-kvet1.jpg

Těžiště rozšíření je v České oreofytiku v montánním a submontánním stupni, místy je hojnější i v přilehlých částech mezofytika a vzácně zasahuje až do termofytika. Velmi vzácný je v karpatské části ČR a úplně chybí v Panonském termofytiku. Místy vykazuje tendenci k apofytizaci a šíření podél komunikací.

-cirsium_heterophyllum-list.jpg -cirsium_heterophyllum-list1.jpg

Na Prostějovsku druh není znám historicky a donedávna nebyla z území udávaná žádná lokalita. Recentně jsou v dostupných databázích k dispozici údaje od Protivanova (Filipov 2016) a Jaroměřic (Černá 2016). Lokality vyžadují revizi, zda se jedná o omyl v determinaci, překlep nebo nějaký novodobý výskyt je dnes obtížné rozhodnout.

Fotografováno: 8. 7. 2010, Krušné hory – okolí Horní Blatné a 9. 7. 2015, Žďárské vrchy – Velká Losenice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář