Jdi na obsah Jdi na menu
 


plavuník zploštělý

18. 5. 2011

Diphasiastrum complanatum (L.) Holub – plavuník zploštělý

-diphasiastrum_complanatum-lokalita.jpg

Na našem území se vyskytuje 6 druhů plavuníků a jejich určování není úplně snadné. Plavuník zploštělý patří k těm častějším a snáze určovatelnějším.

-diphasiastrum_complanatum-porost.jpg

Asi nejnápadnějším znakem jsou ploché větve, protože odstávající postranní listy jsou zřetelně širší než dorzální i ventrální a pod větev nanejvýš okrajem nevýrazně skloněné. Tím vzniká relativně dobře viditelná plochost větviček. Lodyhy má plazivé, nadzemní nebo těsně pod povrchem půdy. Větve jsou nepravidelně rozestálé, na líci zelené, na rubu žlutozelené.

 -diphasiastrum_complanatum-vetve.jpg -diphasiastrum_complanatum-listy.jpg

Jeho biotopem jsou bory, smrčiny a vřesoviště. Rozšířen je roztroušeně až vzácně po celém území ČR. Populace mají často přechodný charakter a po výraznějším zapojení porostu a zastínění z lokality mizí. Patří k zákonem chráněným, ohroženým druhům (C3, §3).

       -diphasiastrum_complanatum-cely.jpg  -diphasiastrum_complanatum.jpg

Na Prostějovsku dnes velmi vzácný druh a asi ani v minulosti nebyl nijak častý. Jediná existující populace je známa v březovém náletu v sousedství dopadové cílové plochy ve VÚ Březina. Literární údaj uvádí výskyt plavuníka z komplexu lesů kolem Skal u Protivanova (Albrecht 2000). Zde je výskyt druhu pravděpodobný, ale nověji neověřený. Řehořek (1972) ho uvádí z více míst od Kořence (Dubina, S svah Hradu, Vlčí skály) a ve zrašeliněné smrčině mezi Kořencem a Benešovem. Spitzner (1887) ho našel v lese Nivky u Stínavy (cca 1 km SZ od obce).

-diphasiastrum_complanatum-detail.jpg

Fotografováno: 29.7. 2009, Českomoravská vrchovina – Loučky u Jihlavy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář