Jdi na obsah Jdi na menu
 


pochybek prodloužený

25. 3. 2020

Androsace elongata L. – pochybek prodloužený

Jednoletá bylina jak s jednoduchými, tak i rozvětvenými chlupy. Přisedlé listy jsou nahloučené v listové růžici, s čepelí kopinatou až podlouhle kopinatou, celokrajnou nebo v horní části oddáleně zubatou, 0,7–2 cm dlouhou a 0,2–0,5 cm širokou. Lodyhy jsou jednotlivé nebo po několika, nejčastěji 3–10 cm dlouhé, hustě pýřité a roztroušeně žláznaté. Květenství je 3–8květý okolík. Listeny obalu jsou vejčitě kopinaté, celokrajné, 3–8 mm dlouhé, mnohem kratší než květní stopky. Ty jsou nestejně dlouhé, pýřité a roztroušeně žláznaté. Kalich je zvonkovitý, pýřitý s trojúhelníkovitými cípy. Koruna je kratší než kalich, bílá, v ústí trubky žlutá, s vejčitě kopinatými, vykrojenými cípy. Kvete v dubnu a květnu, plodem je kulovitá tobolka kratší než kalich.

-androsace_elongata-porost.jpg

Variabilita, možné záměny: Značně proměnlivý je v počtu lodyh, květů a délce stopek. Občas se vyskytující statní jedinci s více lodyhami, bohatými okolíky a delšími stopkami se označují jako forma macropus.

Na našem území se vyskytují další dva druhy pochybků. Velmi vzácný pochybek největší (Androsace maxima) se odlišuje výskytem pouze jednoduchých chlupů na rostlině a listeny obalu ± zdéli květních stopek. Podobně vzácný pochybek severní (Androsace septentrionalis) se odlišuje lysým kalichem kratším než koruna a tobolkou delší než kalich.

-androsace_elongata-cely.jpg -androsace_elongata-cely1.jpg

Druh trávníků, polí, úhorů, vinic a skalnatých svahů na bazických až neutrálních, většinou nevápnitých, písčitých a kamenitých (propustných) půdách. Jako jednoletý druh vyžaduje dostatečně mezernatou, nepříliš zapojenou vegetaci. Pro žádnou vegetační jednotku není diagnostickým druhem.

Roste především v termofytiku a teplejším mezofytiku, dříve častěji, v současné době o poznání vzácněji. V Čechách jsou lokality soustředěné téměř výhradně do okolí Prahy, Litoměřic a Kadaně. Ojediněle i jinde. Na Moravě roste nejčastěji v jižní a jihozápadní části (Prebohemicum), vzácně zasahuje na Moravu střední. Patří k ohroženým druhům naší květeny (NT, C3).

-androsace_elongata-detail.jpg -androsace_elongata-detail1.jpg

Na Prostějovsku vzácný druh teplých partií, jako jednoletka často s nepravidelným výskytem. Nejvíce recentních lokalit je na Plumlovsku (Plumlov, Žárovice, Soběsuky), pozorován byl také u Čelechovic na Hané na bázi JZ svahu Velkého Kosíře a v lomu u Drysic těsně za hranicí okresu Prostějov.

Fotografováno: 13. 4. 2008, Drahanské podhůří – Plumlovsko, Hamry

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář