Jdi na obsah Jdi na menu
 


pomněnka drobnokvětá

23. 7. 2014

Myosotis stricta Roem. et Schult. - pomněnka drobnokvětá

-myosotis_stricta-porost.jpg

Jednoletá bylina s tenkým, dlouhým hlavním kořenem. Lodyha je zpravidla 10–20 cm vysoká, od báze bohatě větvená, hustě chlupatá přitisklými nebo odstálými a řídce vtroušenými (zejména na bázi) i háčkovitými chlupy. Listy jsou obkopinaté, 15–22 mm dlouhé, zaokrouhlené, oboustranně hustě odstále chlupaté, dolní listy jsou nahloučeny v růžici. Vijany jsou bohaté, až 20květé, za plodu prodloužené. Vřeteno květenství je oděné rovnými přitisklými, také vždy alespoň i několika odstálými chlupy. Zejména v dolní části jsou přítomné listům podobné, avšak menší listeny. Květní stopky jsou za plodu vzpřímené, nanejvýš 1 mm dlouhé, vždy kratší než kalich. Kalich je trubkovitý, za plodu se zvětšující. Kališní trubka je oděná četnými háčkovitými a rovnými přitisklými chlupy. Kališní cípy jsou zdéli 1/2–1/3 kalicha, úzce trojuhelníkovité, špičaté. Koruna je nálevkovitá, korunní trubka z kalicha nevyčnívá. Je bělavá, korunní lem o průměru 1,5 mm je světle modrý. Kvete v dubnu a květnu, plodem je elipsoidní, tmavě hnědá tvrdka.

 -myosotis_stricta-cela.jpg -myosotis_stricta-cela1.jpg

Možné záměny: Poměrně dobře poznatelný druh typický kraťoučkými plodními stopkami a přítomností listenů v květenství, pomocným znakem mohou být také háčkovité chlupy v dolní části lodyhy.

 -myosotis_stricta-lodyha.jpg -myosotis_stricta-lodyha1.jpg

Roste na výslunných suchých kamenitých stráních a travnatých svazích s nezapojenou vegetací, na úhorech, mezích, okrajích polí a cest, v opuštěných lomech a podél komunikací. Vyžaduje mělké, málo humózní, alespoň částečně obnažené půdy slabě kyselé až slabě zásadité reakce. Je diagnostickým druhem panonských kostřavových trávníků asociace Erysimo diffusi-Agrostietum capillaris v rámci svazu Armerion elongatae (kostřavové trávníky písčin). Dále v rámci svazu Arabidopsion thalianae je diagnostickým druhem teplomilné acidofilní vegetace efemér a sukulentů as. Festuco-Veronicetum dillenii, v rámci svazu Festucion vaginatae (panonské písečné stepi) pak v as. Diantho serotini-Festucetum vaginatae, v rámci svazu Alysso-Festucion pallentis pak v as. Helichryso arenariae-Festucetum pallentis a v neposlední řadě v rámci svazu Festucion valesiacae pak v as. Erysimo crepidifolii-Festucetum valesiacea. Uplatňuje se také v plevelové vegetaci, konkrétně je diagnostickým druhem jarní plevelové vegetace na kyselých půdách asociace Erophilo vernae-Arabidopsietum thalianae v rámci svazu Scleranthion annui a plevelové vegetace obilovin na chudých písčitých půdách as. Sclerantho annui-Arnoseridetum minimae v rámci svazu Arnoseridion minimae.

  -myosotis_stricta.jpg -myosotis_stricta1.jpg -myosotis_stricta2.jpg

Poměrně častý druh termofytika a teplého mezofytika, v chladnějších a výše položených oblastech je roztroušená až vzácná. Ojediněle zasahuje také do oreofytika, avšak málokdy přesahuje její výskyt hranici 800 m n.m.

Na Prostějovsku celkem častý druh zejména v teplejších, níže položených oblastech regionu. Na rozdíl od podobné pomněnky chlumní se vzácně vyskytuje na vhodných stanovištích i ve vrcholových partiích Drahanské vrchoviny.

Fotografováno: 22.5. 2012, Českomoravská vrchovina – Žďársko, mezi obcemi Bory a Cyrilov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář