Jdi na obsah Jdi na menu
 


prha arnika

2. 4. 2012

 Arnica montana L. - prha arnika (prha chlumní)

-arnica_montana-lokalita.jpg

Vytrvalá, živě zelená bylina s přímou nebo krátce vystoupavou, 17 – 70 cm vysokou lodyhou. Ta je v horní části chudě přímo odstále větvená, velmi řídce olistěná jen do ½. Je jemně rýhovaná, v horní části roztroušeně, jinde řídce chlupatá odstálými nebo ohnutými stopkatě žláznatými chlupy, živě až sytě zelená, na bázi a nad uzlinami často červenofialově naběhlá. Přízemní listy v růžici, přisedlé, celistvé a celokrajné, na líci roztroušeně, na rubu hustěji pýřité, tmavozelené. Úbory jsou v počtu obvykle 1 – 5 umístěny jednotlivě na vrcholu lodyhy nebo na konci větví. Kvete od června do srpna, plodem je nažka.

-arnica_montana-porost.jpg

     -arnica_montana.jpg  -arnica_montana1.jpg

Roste na horských pastvinách, vlhkých a rašelinných loukách, na subalpínských holích, v kosodřevině, na vřesovištích, lesních loukách a travnatých lesních cestách. Vyhledává silikátové podklady, vesměs mělké, skeletovité, oligotrofní, vysýchavé až trvale zamokřené půdy s kyselou reakcí. Kalcifóbní, světlomilný druh, ve stínu zůstává pouze ve stádiu přízemní růžice listů. Diagnostický druh svazů Nardion a NardoAgrostion tenuis, ale roste i v dalších společenstvech.

  -arnica_montana-listy.jpg -arnica_montana-detail.jpg

Těžiště rozšíření výskytu prhy je pohraničních pohořích Čech (především na Šumavě a Krkonoších), dále ve Slavkovském lese a Brdech. Poměrně hojně zasahuje také do sousedních území západních a jižních Čech. Na Českomoravskou vrchovinu proniká jen v její JZ části, do Žďárských vrchů již nezasahuje. Ojedinělé lokality najdeme na Svitavsku. Na Moravě roste dosti vzácně v Jeseníkách, střední části Moravskoslezských Beskyd a ve Vsetínských vrších.

     -arnica_montana-kvet.jpg  -arnica_montana-kvet1.jpg

     -arnica_montana-zakrov.jpg  -arnica_montana-lodyha.jpg

Druh je na našem území alpský migrant a Moravou prochází lokální hranice středoevropské arely. Vlivem zalesňování, hnojení a zánikem obhospodařování lučních a pastvinných pozemků druh v 2. polovině 20. století velmi výrazně ustoupil a především na níže položených lokalitách vesměs vymizel. Arnika se dříve často sbírala jako léčivka (zejména na výrobu tinktur z květů) a díky tomu byla lokálně vyhubena. Dnes patří k zákonem chráněným, ohroženým druhům (C3, §3).

Fotografováno: 5. a 6.7. 2010, Krušné hory – okolí Božího Daru a Horní Blatné

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář