Jdi na obsah Jdi na menu
 


pryskyřník kosmatý

Ranunculus lanuginosus L. – pryskyřník kosmatý

-ranunculus_lanuginosus-porost.jpg

Vytrvalá bylina s krátkým vystoupavým oddenkem. Lodyha je přímá, obvykle 30–50 cm vysoká, od spodu větvená, po celé délce odstále měkce huňatá bílými, 2–3 mm dlouhými chlupy. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté s čepelí 3–5dílnou, s prostředním dílem 3klanným a postraními 2–3klannými. Listové úkrojky jsou široce vejčité, na okrajích nepravidelně zubaté až laločnaté, na obou stranách i okrajích listu řídce chlupaté bílými, až 1 mm dlouhými chlupy. Řapík je nejčastěji 10–15 cm dlouhý, odstále hustě chlupatý. Lodyžní listy jsou podobné přízemním, krátce řapíkaté až přisedlé (horní), s hluboce členěnými, úzce kopinatými úkrojky. Květní stopky nejsou podélně brázdité, jsou 5–10 mm dlouhé, hustě přitiskle chlupaté. Květy jsou okrově žluté, kališní lístky odstálé, na vnější straně hustě chlupaté, s nápadným světlým okrajem. Korunní lístky jsou široce vejčité, 10–15 mm dlouhé, lysé, lesklé. Kvete od května do července. Plodem je vejcovitá, silně smáčklá nažka se špičatým, háhovitě zahnutým zobánkem.

-ranunculus_lanuginosus.jpg -ranunculus_lanuginosus1.jpg

Možné záměny: Dobře poznatelný druh, jehož určování nečiní potíže. Poněkud podobným druhem je pryskyřník prudký, který je ale prakticky lysý a má více členěné listy. Dále teoreticky hrozí záměna s pryskyřníkem mnohokvětým nebo p. hajním. Oba druhy však mají květní stopky podélně rýhované a květní lůžko alespoň v horní části chlupaté. Habituelně nejpodobnější je asi právě pryskyřník hajní, který má podobně málo členěné listy, ale nemá lodyhu hustě odstále chlupatou, ale přitiskle chlupatou v dolní části. Výše uvedené znaky jsou ale pro odlišení spolehlivé.

-ranunculus_lanuginosus-list.jpg -ranunculus_lanuginosus-list1.jpg

Roste na vlhkých stinných místech v lesích, především v olšinách, bučinách nebo suťových lesích. Z pohledu fytocenologického je diagnostickým druhem potočních ptačincových olšin asociace Stellario nemorum-Alnetum glutinosae v rámci svazu Alnion incanae (údolní jasanovo-olšové luhy a tvrdé luhy nížinných řek).                        

-ranunculus_lanuginosus-detail.jpg -ranunculus_lanuginosus-detail1.jpg

Na našem území roztroušený, místy i hojný druh. V řadě území ale vzácnější a v některých oblastech (teplé a bezlesé) může i chybět. K takovým oblastem patří především jižní Morava a prakticky chybí také v pásu od jižních Čech směrem do Čech středních.

Na Prostějovsku celkem častý druh zalesněných oblastí typický především pro olšiny, okolí potůčků a vlhké okraje lesních cest. Úplně chybí v odlesněné krajině Hané.

Fotografováno: 7. 6. 2013, Drahanské podhůří – Zdětín, Bělecký mlýn

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář