Jdi na obsah Jdi na menu
 


pýr prostřední

11. 6. 2015

Elymus hispidus (Opiz) Melderis – pýr prostřední

[syn. Elytrigia intermedia (Host) Nevski]

Taxon s poměrně rozsáhlým areálem od jižní Evropy po evropskou část Ruska a střední Asii. Je to vytrvalá, šedozelená, ojíněná tráva dorůstající výšky zpravidla do 1 m. Stébla jsou tuhá, listové pochvy na okraji bývají zpravidla brvité, listová čepel je plochá, tuhá. Lichoklas je tuhý, přímý, 10–20 cm dlouhý. Klásky jsou 3–7květé, plevy 5–7žilné, kožovité, na vrcholu tupé. Kvete od května do srpna.

-elymus_hispidus-cely.jpg -elymus_hispidus-cely1.jpg

Možné záměny, variabilita: Taxon samotný je poměrně dobře poznatelný od podobného pýru plazivého (Elytrigia repens) podle následující kombinace znaků: šedozelené až sivé byliny, plevy tupé, okraj listové pochvy brvitý až chlupatý (tento znak ovšem nemusí být přítomen vždy). Oba druhy se mezi sebou také kříží. U pýru prostředního se na našem území uváděl výskyt více poddruhů. V současném pojetí jsou uznávány pouze dva taxony na úrovni variety: var. hispidus a var. villosus lišící se především oděním listových pochev a klásků.

-elymus_hispidus.jpg -elymus_hispidus1.jpg

Roste na výslunných stráních, v křovinách, na okrajích vinic, v písčitých borech a poměrně často na více či méně ruderalizovaných stanovištích v teplých oblastech nížin a pahorkatin. Vyhledává suché, hlinité půdy. Na našem území je nejvíce rozšířen v teplých územích Čech (střední Čechy, České středohoří) a Moravy (jižní a střední část). V Červeném seznamu je uvedena var. villosus jako nedostatečně prostudovaný taxon (C4b).

-elymus_hispidus-detail.jpg -elymus_hispidus-detail1.jpg

Na Prostějovsku je jeho výskyt omezen na Hanou a především teplé oblasti Drahanského podhůří, kde roste roztroušeně. Do vyšších poloh Drahanské vrchoviny nevystupuje.

-elymus_hispidus-detail2.jpg

Fotografováno: 5.7. 2012, Drahanské podhůří – Plumlov, nad Podhradským rybníkem a nedaleko PP Čubernice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář