Jdi na obsah Jdi na menu
 


řeřišnice rýtolistá

16. 7. 2014

Cardamine resedifolia L. - řeřišnice rýtolistá

-cardamine_resedifolia-cela.jpg

Vytrvalá, drobná, 5–15 cm vysoká lysá bylina. Lodyhy vyrůstají z přízemní růžice ve větším počtu a dále se nevětví. Listy přízemní růžice mají čepel celistvou, široce vejčitou, řidčeji nepravidelně 3laločnou až 3dílnou, vždy celokrajnou. Lodyžní listy jsou peřenosečné se zpravidla 2 páry obkopinatých až čárkovitých, celokrajných postranních úkrojků. Řapík je svrchu zploštělý, na bázi protažený ve dvě střelovitá, 2–3 mm dlouhá ouška objímající lodyhu. Květenství je 5–12květý, chocholičnatě stažený hrozen. Kališní lístky jsou podlouhlé až obkopinaté se širokým blanitým lemem. Korunní lístky jsou bílé, kopisťovité až obkopinaté, rozestálé, 4,5–6,5 mm dlouhé, na vrcholu tupě zaokrouhlené až uťaté. Kvete od května do července, plodem je vzpřímená šešule.

 -cardamine_resedifolia.jpg -cardamine_resedifolia1.jpg

Roste ve vlhkých skalních štěrbinách a teráskách, vzácněji na sutích nad horní hranicí lesa. Podél potoků bývá vzácně splavena i níže. Vyžaduje čerstvé, skeletovité, živinami a vápníkem chudé půdy na silikátových podkladech. Z pohledu fytocenologického je druh v literatuře uváděn nejčastěji jako součást vegetace svazu Agrostion alpinae.

  -cardamine_resedifolia-kvety.jpg -cardamine_resedifolia-kvety1.jpg      -cardamine_resedifolia-detail.jpg

Horský druh rozšířený v horách střední a jihozápadní Evropy od pohoří Siera Nevada a Apenin až po Vysoké Sudety, roste také ve východních a jižních Karpatech. U nás je druh znám z několika lokalit jen z Krkonoš a Hrubého Jeseníku v nadmořské výšce ca 990–1480 m. Patří ke kriticky ohroženým, zákonem chráněným druhům naší květeny (C1 r, §1).

Fotografováno: 23.6. 2010, Hrubý Jeseník – Praděd, Tabulové skály