Jdi na obsah Jdi na menu
 


řeřišnice srstnatá

25. 4. 2016

Cardamine hirsuta L. – řeřišnice srstnatá

-cardamine_hirsuta-porost.jpg

Jednoletá nebo vzácněji dvouletá, 10–20 cm vysoká bylina. Kořen je tenký, světle žlutý. Lodyhy vyrůstají z přímé růžice v počtu 1–10, obvykle nevětvené, na bázi vystoupavé, jinak přímé, rovné, řídce olistěné, jemně rýhované, lysé nebo jen velmi řídce chlupaté. Růžice přízemních listů je za květu zachovalá, hustá. Listy jsou 3–10jařmé, lístky se k vrcholu listu zvětšují, jsou řapíčkaté, široce obvejčité až okrouhlé, téměř celokrajné, lysé nebo svrchu přitiskle chlupaté. Lodyžní listy jsou krátce řapíkaté až přisedlé, v počtu 1–3 na lodyze, šikmo vzhůru rozestálé až k lodyze téměř přitisklé, 2–4jařmé, všechny s lístky tvarově odlišnými od lístků přízemních listů. Lístky jsou úzce obkopinaté až podlouhlé, téměř celokrajné, přisedlé k plochému vřetenu, řídce brvité a svrchu chlupaté nebo lysé. Hrozen je složen z 5–20 květů a je chocholičnatě ztažený. Květní stopky jsou šikmo odstálé, 1,5–4 mm dlouhé. Kališní lístky jsou podlouhlé, zelené, při vrcholu často karmínově naběhlé, po okraji s bílým blanitým lemem. Korunní lístky jsou bílé, 2,5–4 mm dlouhé, přímé, ca 2 x delší než kališní, s 4 tyčinkami (vzácně může být i 5). Prašníky jsou žluté, blizna je nerozšířená. Plodní stopky jsou šikmo vzhůru rozestálé až téměř přímé (úhel 10–30°), stejně odstávají i šešule. Kvete od dubna do června.

-cardamine_hirsuta.jpg -cardamine_hirsuta1.jpg

Možné záměny: Nejpodobnějším druhem, s kterým záměna reálně hrozí, je řeřišnice křivolaká (Cardamine flexuosa), která však má křivolakou lodyhu, zejména v dolní části hustě chlupatou. Lodyžních listů má 4–10, s lístky řapíčkatými a na okraji nepravidelně zubatými. Má 6 tyčinek a plodní stopky jsou šikmo odstálé 30–45°, ale šešule jsou vzpřímenější.

Druh vesměs synantropních stanovišť, jako jsou příkopy, lesní paseky, plevel v zahradách a sklenících. Udává se v literatuře charakteristický výskyt na spáleništích. Vyskytuje se často ve větším množství a někde jen krátkodobě.

-cardamine_hirsuta-detail.jpg -cardamine_hirsuta-detail1.jpg

Vyskytuje se téměř v celé Evropě, v Severní Africe, Přední Asii a Himaláji. Udáván je také z Indonézie, Severní Ameriky a Havaje. Na našem území se vyskytuje roztroušeně na většině území od nížin do podhorského stupně. Druh je ale zcela jistě značně přehlížen a konkrétních údajů o výskytu není mnoho.

-cardamine_hirsuta-list.jpg -cardamine_hirsuta-list1.jpg

Na Prostějovsku o tomto druhu nemáme téměř žádné informace, ale zcela jistě se zde vyskytuje v řadě zahrádek a na jiných synantropních stanovištích. Doposud se zdá, že zde ale pravděpodobně nebude nikterak hojná. Konkrétně byla zjištěna prozatím v Plumlově a Horním Štěpánově.

Fotografováno: 18.4. a 1.5. 2013, Hornosázavská pahorkatina – Havlíčkův Brod

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

bylina Cardamine hirsuta

(draza, 2. 2. 2017 13:20)

muze se jist, pit, je leciva?