Jdi na obsah Jdi na menu
 


řeřišnice trojlistá

31. 3. 2014

Cardamine trifolia L. - řeřišnice trojlistá

-cardamine_trifolia-porost.jpg

Vytrvalá, 15–30 cm vysoká bylina se silným, až 50 cm dlouhým, větveným oddenkem. Lodyha je vzpřímená, lysá, bezlistá nebo s 1–3 zakrnělými listy. Přízemní listy jsou trojčetné, velmi dlouze řapíkaté, tuhé, přezimující. Lístky jsou nepravidelně mělce laločnaté, svrchu tmavozelené, řídce kratičce přitiskle chlupaté. Naspodu šedo až modrozelené, lysé, na okraji kratičce brvité. Květenství je 10–20květý hrozen s květy na 1–1,5 cm dlouhých stopkách. Kališní lístky jsou eliptické s bílým lemem, korunní čistě bílé, obvejčité. Plodní stopky jsou šikmo rozestálé až téměř vzpřímené. Kvete v dubnu a květnu. V našich podmínkách nezaměnitelný druh.

 -cardamine_trifolia-cely.jpg -cardamine_trifolia-cely1.jpg

Roste v listnatých a smíšených lesích, zejména v bučinách a jedlobučinách, řidčeji i v kulturních smrčinách. Vyžaduje humózní, živinami bohaté, mírně kyselé půdy. Je stínomilným druhem vytvářející na stanovištích často izolované, i několik desítek m² velké kompaktní porosty. Nejčastěji se vyskytuje v asociaci Dentario enneaphylli-Fagetum sylvaticae v rámci svazu Fagion sylvaticae.

 -cardamine_trifolia.jpg -cardamine_trifolia1.jpg

Je druhem hor a podhůří střední Evropy. Souvislý areál zasahuje od středních Alp po Chorvatsko a jižní Čechy s izolovanými arelami ve východních Čechách, na Moravě a v Karpatech (Slovensko, Polsko, Podkarpatská Rus). V České republice se souvisleji vyskytuje pouze v Novohradských horách a vzácně dále v pásu od jižní Šumavy, přes Českomoravskou vrchovinu do Poorličí. Na Moravě pak na Tišnovsku, v Hostýnských vrších a Moravskoslezských Beskydech. Ve většině případů se jedná o izolované, plošně malé výskyty. V Červeném seznamu je druh hodnocený jako ohrožený (C3).

 -cardamine_trifolia-kvet.jpg -cardamine_trifolia-listl.jpg           -cardamine_trifolia-listp.jpg

Fotografováno: 20.4. 2009, Moravské Podhůří Vysočiny – Nové Syrovice, PP a EVL Habrová seč