Jdi na obsah Jdi na menu
 


rozchodník bílý

29. 10. 2014

Sedum album L. - rozchodník bílý

-sedum_album-porost.jpg

Vytrvalá, lysá, tmavozelená, někdy červeně naběhlá a řídce trnatá bylina dorůstající výšky 5–20 cm. Lodyha je plazivá, kořenující. Listy jsou dužnaté, střídavé, široce válcovité až téměř kulovité nebo obvejcovité, na průřezu okrouhlé, 4–12 mm dlouhé a 1–3 mm široké, na vrcholu zaoblené, odstálé. Květenství je husté, bohatě větvené, mnohokvěté, bez listenů. Květní stopky jsou krátké, niťovité, květy 5četné. Kališní lístky dužnaté, zelené, na bázi srostlé. Korunní lístky jsou volné, vejčité až kopinaté, 3–4 mm dlouhé, tupě zašpičatělé, bílé. Kvete v červnu, plodem je měchýřek.

Možné záměny: Záměny s ostatními druhy rozchodníků jsou nepravděpodobné. Habituálně nejpodobnější je velmi vzácný rozchodník huňatý (Sedum villosum), který ale roste v úplně jiném biotopu (rašeliniště) a korunní lístky má růžové.

     -sedum_album-cely.jpg -sedum_album-cely1.jpg            -sedum_album-cely2.jpg

Roste na výslunných suchých skalnatých svazích a kamenitých místech, dosti často i na druhotných místech (např. kamenných zídkách). Preferuje bazické substráty (vápenec, čedič, hadec) a světlomilná stanoviště.
Fytocenologicky se uplatňuje v řadě typů vegetace. Diagnostickým druhem je v bazifilní vegetaci jarních efemér asociace Cerastietum a bazifilní vegetaci skalních výchozů s rozchodníkem bílým as. Alysso alyssoidis-Sedetum (v rámci svazu Alysso alyssoidis-Sedion), dále ve skalní vegetaci s česnekem šerým as. Sedo albi-Allietum montani (v rámci svazu Alyso-Festucion pallentis), v západopanonské vegetaci skalní stepi as. Poo badensis-Festucetum pallentis (sv. Bromo pannonici-Festucion pallentis). V rámci sv. Diantho lumnitzeri-Seslerion je diagnostickým druhem suchých perikarpatských pěchavových trávníků as. Minuartio setaceae-Seslerietum caeruleae a mezofilních pěchavových trávníků as. Saxifrago paniculatae-Seslerietum caeruleae. V neposlední řadě je diagnostickým druhem vegetace hadcových skal s podmrvkou hadcovou sv. Notholaeno maranthae-Sempervivetum hirti a v rámci sv. Stipion calamagrostis je diagnostickým druhem vegetace bazických osypů as. Galeopsietum angustifoliae a vápencových osypů as. Teucrio botryos-Melicetum ciliatae.

 -sedum_album-kvet.jpg -sedum_album-kvet1.jpg        -sedum_album-kvet2.jpg

Vyskytuje se v územích s přirozenými bazickými skalnatými stanovišti, především v termofytiku a teplejším mezofytiku středních a severních Čech a jihozápadní Moravy od Znojma po Moravský kras. Izolované primární výskyty jsou známy ještě na Horažďovicku, na Pavlovských kopcích a na vrchu Štramberk. Vzhledem k velmi častému pěstování a zplaňování je řada lokalit sekundární, zejména v blízkosti obcí a hradů.

Na Prostějovsku pravděpodobně jen druhotně se vyskytující druh. Snad nejbližší výskyt, který je možno považovat za přirozený, je na vápencové skalce u Vratíkova nedaleko Boskovic. Není znám ani z vápencových lokalit Kladecka a Kosíře. V Květeně 3 je uváděn z údolí Velké Hané.

Fotografováno: 23.6. 2011 a 21.6. 2012, Znojemsko-brněnská pahorkatina – Mohelno, NPR Mohelenská hadcová step

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář