Jdi na obsah Jdi na menu
 


rozrazil rakouský

10. 9. 2014

Veronica austriaca L. - rozrazil rakouský
[syn. Veronica dentata F. W. Schmidt]

Vytrvalá, 10–50 cm vysoká, chlupatá, nežláznatá bylina. Lodyha je přímá, na bázi nanejvýš krátce vystoupavá, oblá, roztroušeně chlupatá krátkými, obloukovitě vzhůru zahnutými nebo přitisklými chlupy. Listy jsou vstřícné, přisedlé nebo kratičce řapíkaté, úzce podlouhle kopinaté až čárkovité, vzácněji podlouhlé, 3–5 cm dlouhé, zpravidla do 1 cm široké, na okraji pilovité až celokrajné, podvinuté, oboustranně přitiskle chlupaté. Koruna je sytě modrá, vzácně růžová nebo bělavá, 10–17 cm v průměru. Korunní cípy jsou tmavěji žilkované, kratičká korunní trubka je bělavá, tyčinky výrazně kratší než koruna. Kvete od května do července, plodem je široce eliptická až okrouhle obsrdčitá, chlupatá tobolka.

  -veronica_austriaca-cely.jpg -veronica_austriaca-cely1.jpg

Možné záměny: Asi nejpodobnějším druhem je rozrazil rozprostřený (Veronica prostrata), který má podobně tvarované, i když širší listy, ale liší se na bázi vystoupavou lodyhou (rostliny jsou zpravidla drobnější, do 15 cm vysoké) a má zcela lysé tobolky. Záměna připadá v úvahu také z úzkolistějšími typy rozrazilu ožankového (Veronica teucrium), které jsou ale pilovitě zubaté, na okraji nepodvinuté a většinou jsou to robustní kytky vyšší než 50 cm.

 -veronica_austriaca.jpg -veronica_austriaca1.jpg     -veronica_austriaca2.jpg

Druh skalních stepí, lesostepí, xerotermních travnatých strání a lemů xerofilních doubrav. Roste na suchých, hlinitých či sprašových půdách bohatých na živiny, báze i vápník. Jako podloží preferuje vápence, opuky, spraše nebo třetihorní vyvřeliny.

Vzácný druh rostoucí téměř výhradně v termofytiku, ale jen lokálně. Asi nejčastější je v Českém krasu a v západní části Českého středohoří, izolovaný výskyt je pak znám u Kadaně a v Podřipsku. Na Moravě roste vzácně v jižní (okolí Brna, Vyškovsko, Čejčsko) a střední části (Olomoucko, Prostějovsko), překvapivě vzácný je na Pálavě. Do mezofytika zasahuje jen velmi vzácně v návaznosti na termofytikum (např. Bělá pod Bezdězem, Štramberk). V Červeném seznamu je hodnocen jako silně ohrožený druh, zákonem chráněný překvapivě není (C2 t).

 -veronica_austriaca-detail.jpg -veronica_austriaca-detail1.jpg

Na Prostějovsku velmi vzácný druh s jedinou známou recentní lokalitou, kterou je PP Vápenice ve vápencové části Kosíře. Výskyt je historicky doložen ještě ze dvou dalších míst regionu: Záhoří u Plumlova (Weber 1939 BRNM) a u Vícova, kóta 370 m nad vsí (Weber 1936 PR).

Fotografováno: 7.5. 2010, Slovensko – Štúrovo, PR Vŕšok a 7.5. 2012, Hanácká pahorkatina – PP Vápenice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář