Jdi na obsah Jdi na menu
 


rozrazil trojklaný

2. 1. 2014

Veronica triphyllos L. - rozrazil trojklaný

Jednoletá, zpravidla do 15 cm vysoká, hustě žláznatá a chlupatá bylina. Lodyha bývá již od báze větvená s větvemi poléhavými až vystoupavými, v dolní části je hustě krátce chlupatá nazpět odstálými chlupy a vtroušenými žláznatými chlupy, v horní polovině pak hustě kratičce chlupatá a stejně hustě žláznatá (až lepkavá). Listy má vstřícné, dolní řapíkaté, horní téměř přisedlé. Čepel nejdolejšího listu je celistvá, ostatní jsou dlanitodílné až dlanitosečné, oboustranně žláznaté s vtroušenými krycími chlupy. Květy jsou drobné vyrůstající v úžlabí listovitých listenů s průměrem koruny 5–8 mm, která je sytě azurově modrá. Kvete od března do května, plodem je tobolka.

  -veronica_triphyllos-cely.jpg -veronica_triphyllos-cely1.jpg    -veronica_triphyllos-list.jpg

Roste jako plevel v obilninách, vinicích a zahradách, dále ho najdeme v rozvolněné vegetaci na okrajích cest, na mezích a úhorech na sušších, živinami i bázemi bohatých, slabě humózních půdách. Je diagnostickým druhem jarní efemérní vegetace polních plevelů na bazických půdách asociace Veronicetum hederifolio-triphylli ze svazu Caucalidion a plevelové vegetace obilnin na chudých písčitých půdách asociace Sclerantho annui-Arnoseridetum minimae ze svazu Arnoseridion minimae.

 -veronica_triphyllos.jpg -veronica_triphyllos1.jpg

Na našem území je jako archeofyt rozšířen roztroušeně v nižších a středních polohách. Je teplomilnějším druhem rostoucím převážně v nižších polohách, v chladnějších a výše položených oblastech je hojnější jen v jižní polovině Čech. Chybí v podhorských a horských oblastech, podobně jako v severní a severovýchodní části Moravy a v Podkrkonoší.

 -veronica_triphyllos-kvet.jpg -veronica_triphyllos-kvet1.jpg     -veronica_triphyllos-plod.jpg -veronica_triphyllos-plod1.jpg

Na Prostějovsku roztroušeně se vyskytující druh teplého Drahanského podhůří a Hané. Asi nejvíce lokalit je v okolí Plumlova. Ve výše položených a chladnějších částech regionu neroste.

Fotografováno: 7.4. 2009, Znojemsko-brněnská pahorkatina – NPR Mohelenská hadcová step; 4.4. 2010, Drahanské podhůří – Žárovice, PP Pavlečkova skála a 4.4. 2012, Moravské Podhůří Vysočiny – Třebíčsko, PP Špilberk