Jdi na obsah Jdi na menu
 


šalvěj přeslenitá

2. 7. 2015

Salvia verticillata L. – šalvěj přeslenitá

-salvia_verticillata-porost.jpg

Vytrvalá bylina s tlustým, větveným hlavním kořenem s přímou, zřídka vystoupavou, 30–90 cm vysokou lodyhou. Ta je jednoduchá nebo častěji v horní polovině větvená, odstále měkce chlupatá s vtroušenými přisedlými kulovitými žlázkami se 4–5 páry listů. Přízemní listová růžice v době květu chybí. Čepel listů je široce trojúhelníkovitě vejčitá, na bázi srdčitá, uťatá až střelovitá, na okraji nepravidelně zubatá až vyhlodávaná, na řapíku obvykle s 1–2 páry oddálených segmentů. Po obou stranách je měkce chlupatá s vtroušenými přisedlými kulovitými žlázkami. Lichopřesleny jsou bohaté, 12–30květé, s drobnými listeny kratšími jak květy. Kalich je dvoupyský, 5–7 mm dlouhý. Koruna je dvoupyská, růžovofialová až fialová, 11–13 mm dlouhá s korunní trubkou 2x delší než kalich. Kvete od června do srpna, plodem je hnědá, elipsoidní či vejcovitá tvrdka.

-salvia_verticillata-cela.jpg -salvia_verticillata-cela1.jpg

Možné záměny, variabilita: Druh je proměnlivý zejména v hustotě odění (typy olysalé až hustě chlupaté) a ve velikosti listů a listových segmentů. Vesměs se jedná o individuální odchylky a ekomorfózy bez taxonomického významu.
V našich podmínkách snadno určitelný druhem který se od ostatních našich šalvějí liší bohatším květenstvím (12–30květé přesleny) a přítomností oddálených párů listových segmentů na listech.

-salvia_verticillata-list.jpg -salvia_verticillata-list1.jpg

Roste v subxerotermních až mezofilních trávnících, na výslunných travnatých svazích, okrajích komunikací, v opuštěných lomech, podél železnic a na úhorech. Vyžaduje zpravidla hlubší, vysychavé, bázemi i živinami bohaté, těžší půdy. Po stránce fytocenologické je diagnostickým druhem vegetace pěchavových trávníků bílých strání asociace Cirsio pannonici-Seslerietum caeruleae v rámci svazu Cirsio-Brachypodion pinnati (subkontinentální širokolisté suché trávníky). Uplatňuje se také v různých společenstvech širokolistých suchých trávníků sv. Bromion erecti.

-salvia_verticillata-kvet.jpg -salvia_verticillata-kvet1.jpg

Šalvěj přeslenitá byla původně rozšířena ve Středozemí a jihovýchodní Evropě a původnost našeho výskytu je nejistá a dnes považována spíše za dávno zdomácnělý archeofyt. Na našem území roste poměrně hojně v termofytiku, v mezofytiku roztroušeně v teplejších partiích. Do oreofytika bývá jen vzácně zavlékána. Místy i v rozsáhlejších oblastech chybí.

Na Prostějovsku poměrně vzácný druh. Roste jen v teplých oblastech regionu na vápenci nebo na spraších. Známa je pouze z Kosíře a z území jižně od Prostějova. Ve vyšších polohách Drahanské vrchoviny neroste.

Fotografováno: Hanácká pahorkatina – mezi obcemi Pivín a Čelčice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář